Elianne Vlasblom tussen de kinderen en zusters van St. Pius IX
Elianne Vlasblom tussen de kinderen en zusters van St. Pius IX

In actie voor weeskinderen op Sumatra

Algemeen

De Ridderkerkse Elianne Vlasblom zet zich actief in voor de Stichting Harapan, die hulp biedt aan Indonesische projecten. Eind oktober start de jaarlijkse speculaasactie van Harapan en Elianne gaat hier speculaasbrokken verkopen. Ook wil ze met andere acties opzetten om zo geld in te zamelen voor schoolgeld, studieboeken en schooluniformen voor kinderen van een weeshuis op Sumatra. "Dit is mijn manier om de liefdevolle kinderen in het weeshuis te bedanken voor de geweldige tijd in Indonesië."

Elianne had in de zomer van 2013 een geweldige vakantie op Sumatra en besloot om terug te keren om stage te lopen in een weeshuis. Die stageperiode had ze van augustus 2014 t/m januari 2015 bij twee weeshuizen. Vooral in weeshuis St. Pius IX werd ze geraakt door de liefdevolle mensen en de armoedige omstandigheden waarin zij verkeren.

"De kinderen in het weeshuis zijn gewend om alles met elkaar te delen, ook eten, kleding en de aanwezige bedden in het weeshuis worden gedeeld. De oudere kinderen leren de jongere kinderen lezen en huiswerk maken, om hen op deze manier te helpen hen een optimale toekomst te bieden" vertelt ze. St. Pius IX is een rooms katholiek weeshuis dat gerund wordt door zusters die in kloosterverband leven en werken. De weeskinderen zijn tussen de zes en achttien jaar oud en hebben vaak geen ouders meer, in veel gevallen mede door natuurrampen zoals aardbevingen en de tsunami.

Watervoorziening

Om de kinderen in het weeshuis onderwijsmogelijkheden te bieden, is geld nodig. Er moet schoolgeld, studieboeken en schooluniformen betaald worden. Stichting Harapan, een Nederlandse stichting die projecten in Indonesië ondersteunt, helpt het weeshuis hierbij. Dankzij de hulp van Harapan kon in 2014 een watervoorziening gerealiseerd worden. Sinds die tijd heeft het weeshuis stromend water. Eerder wasten de kinderen zich in een soms erg vieze rivier en haalden zij hier meerdere keren per dag water om huishoudelijke taken uit te kunnen voeren. Dit water werd, na het koken, ook gedronken" blikt Elianne terug.

Door de nog nieuwe watervoorziening is er altijd water in het weeshuis, is kans op ziekten kleiner en kunnen huishoudelijke taken sneller, gemakkelijker en schoner worden uitgevoerd. Momenteel zet Stichting Harapan zich in voor optimale onderwijsmogelijkheden voor de kinderen in het weeshuis.
"Terug in Nederland realiseerde ik mij pas hoe goed wij het hier hebben en zocht ik contact met Stichting Harapan. Ook ik wil mij voor deze stichting inzetten" stelt Elianne, die begint met de verkoop van speculaas. Wie de kinderen in het weeshuis en/of andere kansarmen in Indonesië ook wil ondersteunen kan meer informatie vinden op: www.dse.nl//~harapan of Stichting Harpapan op Facebook.

Advertenties uit de krant