Mevrouw De Lange laat ‘haar trots’ van de nieuwe keuken zien: het kruidenkastje.
Mevrouw De Lange laat ‘haar trots’ van de nieuwe keuken zien: het kruidenkastje.

Grootscheepse verduurzaming voor Rijnsingel

Algemeen

RIDDERKERK - De bewoners van de Rijnsingel in Bolnes zitten er straks warmpjes bij. Alle 324 woningen ondergaan een grote verduurzaming. Meer comfort, een gezonder leefklimaat en lagere energielasten zijn het resultaat van deze actie. In september startte dit grote project en inmiddels zijn alle woningen van de Jupiterflat onder handen genomen. Deze maand zijn ook de woningen in de Saturnus-flat gereed. Het vernieuwen van de dakbedekking, riolering in de bergingen en verlichting lopen dan nog een paar weken door.

In opdracht van Woonvisie is Slim Onderhoud (een samenwerking van Willems Vastgoedonderhoud en Twinstone) verantwoordelijk voor deze operatie. Per woning wordt gezorgd voor een individuele cv-installatie,nieuwe radioatoren, isolatie van gevelpanelen, klepramen, meterkastdeuren en balkondeur en nieuw HR++ dubbel glas. Bewoners van wie de keuken 20 jaar of ouder is, krijgen ook een nieuw modern keukenblok. Door een strakke planning kan de hinder voor de bewoners beperkt blijven tot een paar dagen. Volgens het echtpaar De Lange, bewoners van het eerste uur, viel de rommel en het gedoe reuze mee. "Tijdens de informatieavond was ons al verteld wat ons te wachten stond en dat klopte als een bus."

Kilometervreter

Om 7:00 uur op de afgesproken dag in november ontving de familie De Lange de werkmannen met een kop koffie. Alles ontruimd en ingepakt. Vanuit hun tuinstoelen sloegen zij de werkzaamheden gade. Af en toe even schuilen bij de buren, en omgekeerd ook. "Wat opviel was de goed op elkaar afgestemde planning. De een ging en de ander kwam en volgden elkaar in rap tempo op. Hierdoor was er eigenlijk geen stagnatie. Respect hebben wij voor de man die materialen aan- en afvoerde." De logistiek medewerker van Willems kreeg de bijnaam 'de kilometervreter'. "Wij hebben alles als prettig ervaren. Vooral door het goede contact met de uitvoerende mensen" besluit mevrouw De Lange.

Bespaartips

De aanpak gaat verder dan alleen het verbeteren van de woning. Bewoners worden ook geholpen er zo goed mogelijk gebruik van te maken. Twinstone organiseerde daarvoor onlangs een Comfort en Bespaarbijeenkomst voor de bewoners van de Jupiterflat. Op originele en interactieve manier kreeg men informatie over comfortabel, gezond en veilig wonen en tips over besparen op de energielasten. Meerdere woningcorporaties hebben interesse in deze manier van werken. Zij bezoeken het project en krijgen uitleg over de werkzaamheden. Al eerder werden Woonvisieflats aan onder andere het Huygensplantsoen en het Goudenregenplantsoen verduurzaamd. Woonvisie wil dit in de toekomst voor meer complexen en woningen doen. Niet alleen met het oog op het milieu maar vooral ook om de energielasten voor de bewoner terug te dringen.

Advertenties uit de krant