Afbeelding

Spannend tot op de eindstreep

Algemeen

RIDDERKERK  - Jeroen Breewel kwam zaterdag een paar centimeter te kort om de Draai rond de Kraai voor de tweede maal op zijn naam te brengen. De winnaar van de Rijsoordse wielerronde van 2014 werd aan de meet afgetroefd door Jason van Dalen. Het verschil was zo klein dat er juryberaad nodig was om de winnaar aan te wijzen, maar de snelle sprinter was al direct van zijn zege overtuigd.

Het waren ook Jason en Jeroen die de koers maakten. Na tien van de 52 rondjes van 1700 meter deden de twee al een uitvalpoging en wisten ze uit de greep van het peloton te blijven.  Ronden lang bleef het duo met een voorsprong van rond de 30 seconden de punten voor de leidersprijs verdelen.  Toch werden ze nog achterhaald door een groepje dat halverwege de koers aan de achtervolging begon. Met nog 25 rondes te gaan sloten zeven renners aan met daarbij jonge renners als Arno Kleinjan en zich sterk manifesterende belofterenner Noah van der Meer.

 Het peloton kwam geen meter meer dichterbij. In dat besef probeerden ook Pascal Aandewiel en Robin Wennekes de oversteek te maken, maar zij zaten ronden lang in een onvervalste chasse patate. De winst werd uitgevochten door het negental dat vier rondjes voor het einde werd teruggebracht tot zeven door het lossen van Dennis Smit en Bart Vendrig. Breewel en Lieven Anthonise zagen hun demarrages daarna mislukken en het lukte ook Jasper de Laat en Rik Wielink niet om er op en er over te gaan. Jason vanDalen liet ze daarna allemaal zijn hielen zien. Alleen Breewel bleef op iets meer dan een banddikte naast hem.

NK-kampioene

De dameskoers verliep minder spannend, maar had ineens wel een deelneemster van naam. Kort voor de start kwam ook Nederlands kampioene Lucinda Brand een startnummer afhalen. Ze maakte haar status meer dan waar, maar het lag niet voor de hand dat ze ook zou winnen. De Rijsoordse 'draai' was voor de titelhoudster pas de eerste overwinning van dit seizoen. Dat deed ze wel in stijl. Na de geslaagde ontsnapping van  Iris van der Stelt en Winanda Spoor reed ze in haar eentje weg uit het peloton, waarna ze ook de twee koplopers ogenschijnlijk eenvoudig achter zich liet. De roodwitblauwe trui ging daarna vijftien keer solo rond in Rijsoord en de kampioene kon al op de Mauritsweg beginnen met feestelijk uitrijden. De sprint voor het zilver werd gewonnen door Anoeska Koster, die Floortje Mackaij wist voor te blijven. Zes rondjes voor het einde moest de wedstrijd even geneutraliseerd worden omdat de luchtboog van een sponsor ineens begon in te zakken. Lucinda Brand had op dat moment al een minuut voorsprong op het hele veld.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant