Afbeelding

Renovatie geeft 't Oude Huys de glorie van eeuwen terug

Algemeen

RIDDERKERK - De renovatie van 't Oude Huys in Ridderkerk is zo goed als afgerond. Het verpauperde pand uit 1798, dat lange tijd dienst deed als slijterij en daarna café, staat letterlijk weer als een huis. Er is aan de verzakkingen en lekkages een einde gemaakt, waarna het herenpand zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat is terug gebracht. "Het is officieel geen monument, maar we hebben het wel als monument beschouwd" zegt Aad van Sorge, die als adviseur en bouwmanager de ingrijpende operatie aanstuurde.

't Oude Huys, ooit toebehorend aan limonade- en likeurfabriek van de familie Den Hoedt, stond op de nominatie om gesloopt te worden. De woning stond zwaar uit het lood en was aan een kant bijna veertig centimeter verzakt. "Slopen en nieuwbouw zou veel goedkoper geweest zijn, maar ik vind dat op deze plek van de Lagendijk geen nieuwbouw past. Ik wilde het houden zoals het hier al eeuwen was" zegt eigenaar Avi Cohen.

Opgevijzeld

Zijn wens begon met een spannende klus: het weer rechtzetten van de woning. Op opvijzelen van het pand aan meerdere kanten werd uitgevoerd door het op funderingen gespecialiseerde aannemingsbedrijf C.J. Smit.
"Populair gezegd komt het er op neer dat alles onder losgezaagd is, daarna met grote luchtkussens omhoog is gebracht en op dat niveau weer aan de fundering is vastgemaakt. Muren komen daarbij best op spanning te staan, maar er is nog geen ruit bij gesneuveld" blikt Van Sorge terug.

Steunbalken

Kunnen handhaven heeft men ook de oorspronkelijke steunbalken. Die bleken in verrassend goede staat, ondanks dat ze op zolder jarenlang werden geteisterd door weer en wind. "Waarschijnlijk was er in geen honderd jaar iemand boven geweest. Het zag er niet uit, maar het viel enorm mee. Bij de voorinspectie ontdekten we maar één breuk in de lijst aan de zijkant van de woning. Dat is het enige nieuwe stuk dat we er tussen hebben gezet. De rest is allemaal het oorspronkelijke houtwerk" merkt de renovatiebegeleider op.

Naar origineel

Op de bovenverdieping heeft het huis nu zes dakkapellen. Dat waren er voor de renovatie drie. "Maar we hebben er niet een paar bij verzonnen omdat dit goed uitkwam voor de slaap- en logeerkamers. We hebben ons gebaseerd op oude foto's en daarop is te zien dat het vroeger ook zo was. Ik wilde het echt zoveel mogelijk naar het origineel" aldus de opdrachtgever.

Niet alles zal voor bewoning gebruikt worden. De voormalige winkelruimte wordt ingericht als kantoorruimte voor het bedrijf van Cohen. De inrichting wordt met de hang naar vroeger bepaald. Aan het plafond hangen nu lampen van een eeuw geleden.

Lokaal werk

Bij het werk werden bij voorkeur Ridderkerkse bedrijven betrokken. Naast Buro van Sorge (architectuur en bouwmanagement) werd een beroep gedaan op bouwbedrijf Van Dam (renovatie), Schreuders Elektra (aanleg elektrische installatie) en Hogedoorn BV (loodgieterswerk, CV-installatie en sanitaire installaties). Mennema Bestratingen uit Nieuw Lekkerland droeg zorg voor de bestrating en groenvoorzieningen.

Niet alleen de woning is onder handen genomen. Ook de nadien aangekochte stokerij en productieruimte van de limonadefabriek zijn omgebouwd tot garage en magazijn. Hier zijn eveneens oorspronkelijke raampartijen teruggebracht. Een groot deel van deze ruimte is gratis ter beschikking gesteld aan de Kledingbank Ridderkerk voor het repareren van fietsen. Tevens kan men het verzamelde speelgoed opslaan en verjaardagstassen kan prepareren.

Kelderruimte

Tijdens de aanleg van nieuwe riolering werd ook een kelderruimte ontdekt. Er was vroeger vermoedelijk een ondergrondse verbinding tussen de woning en de fabrieksruimte. Er zijn geen pogingen gedaan om dit weer in ere te herstellen. "Er zal heel veel geld in gepompt moeten worden om hier nog iets van te maken. Daarbij heeft het nauwelijks toegevoegd waarde, want je ziet er niets van. Het is alleen bijzonder vanwege het tegelwerk" merkt Van Sorge op.

Afbeelding

Advertenties uit de krant