Afbeelding

De kunstgras-discussie in Ridderkerk

Algemeen

Door Youri Haasdijk

Ik heb het al eens eerder gezegd, maar het voetballen op kunstgras kan in deze tijd niet meer worden weggedacht. Toch zou dat binnenkort misschien wel moeten, want als u het nieuws de laatste tijd een beetje heeft gevolgd, weet u dat het rubber in sommige kunstgrasvelden mogelijk kankerverwekkende stoffen met zich meebrengt. 

Deze rubberen deeltjes die tussen het kunstgras liggen verspreid, wordt ook wel rubbergranulaat genoemd. Dit fijngemalen rubber dat gemaakt is van versnipperde autobanden, zou wel eens gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen die erop sporten. Er zijn verschillende 'infill's' (invullingen) voor zo'n kunstgrasveld. De (mogelijk) gevaarlijke infill heet SBR-rubber. 

In Ridderkerk liggen zes kunstgrasvelden verdeeld over drie clubs. Sport en Welzijn (SenW) heeft de afgelopen dagen een brief laten rondgaan op deze clubs met de mededeling dat de kunstgrasvelden in Ridderkerk met een ander soort rubber zijn neergelegd dan het 'gewone' (en mogelijk gevaarlijke) SBR-rubber, wat normaal wordt gebruikt voor een kunstgrasveld.
In de brief staat: ''In Ridderkerk wordt gebruikt gemaakt van EPDM of cryogeen SBR (diepgevroren gemalen rubber). Beide bieden een betere sporttechnische ondergrond en een mindere belasting voor het milieu. Verder hebben deze materialen als voordeel de kleinere kans op blessures vanwege betere stabiliteit en schokabsorptie.''

Ridderkerk heeft dus milieubewust en met liefde voor de sporter gekozen. Maar is dit wel veel veiliger dan het 'gewone' SBR-rubber? En is het SBR-rubber wel schadelijk? Binnenkort wordt er toch maar onderzoek naar gedaan. 

Brief: ''Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS en zal eind 2016 worden opgeleverd. Zodra de onderzoeksopzet gereed is, zal deze voor iedereen online worden gepubliceerd.''

Ondanks dat het onderzoek nog moet komen, wordt er al heel veel paniek gezaaid. Bij sommige clubs laten ouders bijvoorbeeld hun kinderen niet meer op kunstgras spelen. Afgelopen weekend heeft er zelfs ergens een D-elftal afgezegd, omdat ze bij de tegenstander op kunstgras zouden voetballen. Mensen worden onbezorgd, omdat er op TV veel dingen gezegd worden.
Zo hoorde ik vorige week dat het niet schadelijk is, zolang je die korreltjes maar niet binnenkrijgt en zolang je maar goed doucht na een training of wedstrijd. Dit wekt natuurlijk de enige ophef op. En terecht, want stel dat het echt schadelijk is. Zelf voetbal ik al 18 jaar, waarvan 14 jaar op kunstgras. Die beruchte kunstgraskorrels heb ik in al die jaren wel binnengekregen. Daar kun je wel een boterham mee smeren. 

Het gevoel van de korrels die in je broekje, sokken en schoenen terecht komen ken ik uit duizenden. Ik ben er mee opgegroeid. Ik ben niet tegen kunstgras, maar speel toch liever op een echt veld. Er zitten meer nadelen aan kunstgras dan aan een echt veld. Zo loop je naar mijn mening sneller een blessure op als je op kunstgras speelt, rolt en stuitert de bal heel anders dan op een echt veld en kom je na een wedstrijd thuis met decimeter-lange schaafwonden. Nu komt daar nog eens bij dat het mogelijk schadelijk is voor je gezondheid. Sterker nog: het vergroot mogelijk de kans op kanker. Als dit uit het onderzoek ook blijkt, zie ik maar één oplossing: weg met de kunstgrasvelden.
 

Afbeelding

Advertenties uit de krant