Afbeelding

KrantDessert 8 december: 'Zuinig leven is mijn tweede natuur geworden'

Algemeen

Gerhard Hormann is met zijn 55e met pensioen gegaan.

,,In 2008 zijn we begonnen met zuinig leven, zodat we een groot deel van de hypotheek konden afbetalen. Later is dit sparen voor mijn 'pensioen' geworden. Het ging ons makkelijk af en nu hoeven we er geen moeite meer voor te doen", vertelt Gerhard Hormann.

Door Astrid Potuijt

Ik geef toe, ik verwachtte op bezoek te gaan bij een echte vrek. Zo'n man die een waslijn vol heeft hangen met gedroogde theezakjes, in een oude joggingbroek de deur open zou doen en al tijden geen kapper had gezien. Maar niets van dit alles. ,,Ik zie mijzelf ook niet echt als een vrek, maar ik ben zuinig", zegt hij. ,,We geven hier thuis geen geld uit als dat niet nodig is. Alles wat wij aanschaffen moet een toegevoegde waarde hebben. En het blijkt dat dat maar voor weinig spullen geldt. Het is een tweede natuur geworden."

Hormann schreef al vijf boeken over dit onderwerp en is druk bezig met de zesde. Alle boeken hebben een belangrijke overeenkomst: tijd kopen, hypotheek aflossen en vooral genieten van het leven zonder stress. In mei van dit jaar is hij officieel gestopt met werken. Hij keert zichzelf 1.000 euro per maand uit van zijn spaargeld en verder doet hij alleen nog de dingen die hij leuk vindt.

Hij werkte als journalist voor verschillende bladen. ,,Het was leuk werk, ik heb veel gereisd, veel interessante mensen gesproken en in de mooiste en snelste auto's gereden om ze te testen, maar toch had ik het op een gegeven moment wel gezien. De werkdruk, het iedere dag naar Amsterdam rijden, in de file staan, iedere keer weer nieuwe verhalen bedenken en de stress vanwege de verschillende reorganisaties… het was genoeg. Toen we een groot deel van de hypotheek hadden afgelost waren we zo gewend geraakt aan het zuinig leven, dat we verder zijn gegaan met sparen. Daarom kan ik mezelf nu 1.000 euro per maand uitkeren. Met het inkomen van mijn vrouw Jeanette – zij werkt anderhalve dag -  en wat inkomsten van mijn boeken en columns, hebben we toch nog iedere maand rond de 2.500 euro."

,,Je moet niet vergeten dat het tien jaar geleden nog vrij normaal was als mensen voor hun zestigste met pensioen gingen. Nu vinden mensen het bijzonder."

Wat doet Hormann nu de hele dag dan? ,,O, ik vermaak me prima. Ik kan zeggen dat ik nu pas echt leef. Ik leef vooral in het nu. Ik schrijf natuurlijk nog steeds veel. Columns, een blog en mijn boeken. Daarnaast ga ik iedere vrijdag fietsen van zonsopgang tot zonsondergang. Ik fiets op een normale, hele oude fiets – die is nog van mijn schoonvader geweest – ik neem koffie en broodjes mee en ga op weg. Het is fantastisch dat ik daar tijd voor heb. Weet je wel hoe prachtig Nederland is? Ik geniet daar met volle teugen van."

Stel nu dat ik ook zuinig wil gaan leven? Waar begin ik? ,,Je zou als eerste eens een maand kunnen afspreken met jezelf om alleen geld aan boodschappen en benzine uit te geven. Bekijk vervolgens die boodschappen en bedenk wat je eigenlijk niet nodig hebt. Je zult zien dat dat waarschijnlijk net de helft is. Na dit experiment kan je jezelf afvragen of alles wat je nu niet hebt uitgegeven en normaal wel zou doen, een toegevoegde waarde voor je heeft. Want daar begint alles mee. Is hetgeen wat je nu doet en koopt een toegevoegde waarde voor je geluk?''

,,Je kunt ook de verwarming geleidelijk aan lager gaan zetten. Hier thuis is het vijftien graden. Daar zijn we zo aan gewend, dat we het nooit meer koud hebben. Je lichaam went eraan en verbrandt nog extra ook. Dat is mooi meegenomen, toch? Ik loop ook vanaf april al in een korte broek. Sinds 2008 heb ik twee spijkerbroeken gekocht. Ze slijten nauwelijks."

,,In Nederland zijn we chronisch ontevreden, terwijl we in zo'n welvarend, mooi land wonen. Tel je zegeningen en kom tot de conclusie dat geluk niet in geld uitgeven zit."

Na de fotosessie, heeft hij het boek 'Het plakband pensioen' in zijn handen. ,,Ik wil het je wel meegeven, maar ik waarschuw je alvast… waarschijnlijk wil je daarna ook je hypotheek snel aflossen." Ik grinnik. Daar geloof ik niets van, maar ik ga de uitdaging aan.


Ik heb het boek 'Het Plakband Pensioen' in drie dagen gelezen. Wat mij vooral verraste was dat het boek meer filosofisch geschreven is en dat er geen sprake was van saaie stof over pensioenen en hypotheken. Hij geeft tal van leuke, sprekende voorbeelden over hoe je tijd kunt kopen, een gelukkig leven kan leiden zonder 'te' dure spullen om je heen en dat zonder dat het belerend overkomt. Ook vertelt hij veel over zichzelf en haalt boeken van andere auteurs aan. Het is zeker een aanrader en voor iedere leeftijd. Een stukje bewustwording van de ratrace waar de meeste van ons toch inzitten.

En of ik nu ook mijn hypotheek versneld wil gaan aflossen? Dat niet meteen, maar de woorden 'Ik geef alleen geld en tijd aan 'dingen' die echt meerwaarde geven aan mijn leven' ga ik er zeker inhouden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant