Afbeelding

KrantDessert 8 december 2016: Op stap met Buurtpreventie:

Algemeen

Het is nat en donker. De auto rijdt traag door de wijken van Carnisselande. Terwijl de ruitenwissers van de Fiat Panda gestaag de miezerregen van de voorruit veegt, spieden Hans Grashoff (70) en Kees Karremans (79) met een geconcentreerde blik de omgeving af. Op zoek naar hangjongeren, huizen die niet verlicht zijn of ander onraad.

Door Ronald Hooijmeijer

Ik ben vanavond op pad met de 'Panda Patrouille' van het buurtpreventie team. Hans en Kees hebben vanavond dienst. ,,Nee, hoor, allemaal vrijwilligerswerk", zegt Hans als ik vraag of dit een betaalde baan is. ,,We doen dit uit maatschappelijke betrokkenheid en dragen zo bij aan het welzijn van de inwoners van Barendrecht en het voorkomen van overlast en misdaad. Verder is het gewoon leuk om met een team van enthousiaste mensen aan de veiligheid in de gemeente te werken. We rijden geen vaste ronde, maar doen wel vaste punten aan. Ook volgen we de diverse buurtapp's die er in Barendrecht zijn. Als er ergens overlast wordt gemeld, dan nemen we die locatie vaker mee in onze patrouille. Geeft direct aan hoe belangrijk deze app is".

Hangjongeren
Het eerste doel waar we naar toe gaan is het Yulius gebouw aan de Dennenhout. ,,Op die plek staan vaak jongeren. Eens even kijken of ze er vanavond daar ook zijn". Gespannen kijk ik mee als het gebouw in zicht komt. ,,Ja, daar staan ze" zegt Kees. ,,En nu", vraag ik met een toch wel iets verhoogde hartslag. ,, Even een praatje maken en kijken wat ze aan het doen zijn, verder niets". De opvallende rode auto met buurtpreventie signalering op de zijkant wordt direct opgemerkt als we de straat in rijden. Gelijk richt de aandacht van de groep zich op ons. Hans en Kees stappen rustig op de jongeren af en begroeten ze vriendelijk. Ik luister naar het gesprek en ben blij verrast met wat ik hoor. Dit is geen overheid tégen jeugd, maar dit is 'ons kent ons'. De laatste nieuwtjes uit de wijk worden met elkaar gedeeld. De gesignaleerde gluurder en de jongeren die eieren gooien naar huizen en auto's komen daarbij ruim aan bod. Buurtpreventie doe je met elkaar. Op de foto is helaas een brug te ver voor deze jeugd. Nee, niet in de krant. Ook niet onherkenbaar.

Veel inbraken
,,Nou, zo gaat dat dus", zeggen de mannen, als we weer rijden. ,,Niets aan de hand. Prima gasten''. ,,Maar het zal toch ook wel eens anders zijn" vraag ik, toch wel een beetje op zoek naar een mooi verhaal. ,,Ja, soms wel, maar door rustig te blijven en te praten komt het bijna altijd goed. En in het uiterste geval sturen we de politie er op af, want wij kunnen én mogen verder niets. We gaan nu naar de wijken Akker en Houten. Daar zijn nogal wat inbraken de laatste tijd en je hebt er een aantal brandgangen die erg donker zijn. We controleren daar of de tuindeuren afgesloten zijn. Je weet soms echt niet wat je aantreft. Kijk er niet gek van op als de tuin niet afgesloten is en de schuurdeur ook niet op slot zit. Alles ligt dan gewoon voor het grijpen".

'Ter plaatste aangekomen', zoals de mannen het professioneel noemen, regent het inmiddels hard. Even hoop ik dat we wachten tot de bui over is, maar Hans en Kees zijn niet bang voor een nat pak en stappen direct uit. Stoer en met respect voor deze pensionada stap ik er achteraan. De regen en het ontbreken van verlichting geeft de brandgang iets mysterieus. Hier kan zomaar een inbreker betrapt worden.

Bekeuring
Bij het licht van de felle zaklampen worden de deuren gecontroleerd. Vier keer geeft er een deur mee en stappen we zo de achtertuin in. Deze bewoners krijgen een bon. Geen bekeuring, maar een waarschuwing dat op deze manier het de inbrekers wel erg makkelijk gemaakt wordt. Verder was het een rustige avond. Geen overlast, geen verdachte auto's of personen en geen onbeheerde fietsen. Na anderhalf uur zijn we weer terug bij de veiligheidspost op het Middeldijkerplein en neem ik afscheid van deze twee 'krasse knarren'. Kees stapt direct op de tram naar huis. Hans haalt de signaleringsplaten van de auto en rijdt onherkenbaar weg. Volgende week weer een nieuwe ronde. Thuis loop ik direct de tuin in om te kijken of de poort wel op slot zit en plof daarna op de bank neer. Het was een mooi rondje met mooie mannen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant