Afbeelding

Rob de Ruijter (52)

Algemeen

Waar kennen we jou van?

Vijf jaar geleden ben ik met Uitvaartverzorging Ridderkerk gestart. Daarnaast heb ik vrijwilligerswerk bij Buurtbemiddeling Slikkerveer gedaan en ben ik drie jaar penningmeester van voetbalvereniging Slikkerveer geweest. Ook ben ik geboren en getogen in Slikkerveer.

Waarom een uitvaartonderneming?

Ik werkt eerst bij de NS en later bij de RET. Ik had de verantwoordelijkheid over heel veel mensen en het was veel gezeur. Ik leerde een personeelslid kennen dat ongeneeslijk ziek was. Ik praatte iedere maand met hem in zijn laatste levensfase en leerde zijn gezin kennen. Tijdens de uitvaart van deze man ging er ontzettend veel mis. Ik vroeg me af hoe moeilijk het kon zijn. Toen is het idee geboren. Ik heb me daarna nog wel twee jaar voorbereid voordat ik daadwerkelijk deze onderneming startte.

Is het daadwerkelijk een mooi beroep?
Het is nog mooier dan ik dacht dat het zou zijn. Ik kan echt iets voor mensen betekenen. Maar qua tijd is er natuurlijk geen pijl op te trekken. Dan hebben we twee weken niets te doen en vervolgens is het dag en nacht werken. Ik vind het daarom ook lastig om op vakantie te gaan. Mijn collega in Barendrecht neemt dan voor me waar, maar toch… Als mensen me nodig hebben, wil ik er zijn.

Kom je vaak mensen tegen die jou 'ergens' van kennen?

Ja. Ik loop bekenden ook niet zomaar voorbij. Ik wil altijd weten hoe het nu gaat.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik ben zeventien jaar getrouwd met Jacqueline. We hebben een zoon van zestien jaar. Jacqueline werkt sinds twee maanden bij mij in de zaak.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Toen ik veertien jaar was ging ik op zeilvakantie met een klipper. Samen met een vriend en voor het eerst zonder ouders.

Waar heb je voor het laatst heel hard om gelachen?

Ik ben geen uitbundige lacher. Maar lachen doe ik wel iedere dag. Ook tijdens het werk. Het is niet alleen maar verdriet en worden vaak herinneringen opgehaald aan mooie tijden.

Waar word je gelukkig van?

Fietsen door Alblasserwaard. Ik vind koken leuk. Pasta en lamsbout uit de oven zijn de favorieten van Jacqueline. Dus dat maak ik graag voor haar.

Waar ben je verdrietig om geweest?

Mijn vader zit sinds september in een gesloten afdeling in Riederborgh. Hij heeft Alzheimer. Ik vind het vreselijk naar om te zien.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Samen zouden we een keer door Europa willen fietsen. Hoe en wanneer, dat is nog niet duidelijk, maar we gaan het zeker een keer doen.

Waar word je verlegen van?

Als mensen naar me toekomen en me oprecht bedanken. Dan word ik verlegen.

Welk talent zou je willen hebben?

Ik zou wel beter willen zijn in speeches schrijven. Het lukt aardig, maar ik kende een collega die het zo makkelijk uit zijn mouw schudde, dat zou ik ook wel willen kunnen.

Wie zou je voor een dag willen zijn?

Wielrenner Tom Dumoulin. Hoe zou het voelen om zo bergetappe te winnen?

Hoe sta je 's morgens op?

Vrolijk. Rond zeven uur. We ontbijten altijd met z'n drieën.
Wat zijn je angsten?

Dat ik net als mijn vader Alzheimer krijg.

Wat vind je stom?

Chagrijnige mensen. Negatieve mensen die om echt alles kunnen zeuren.

Waar kijk je naar op televisie?

Iedere dag naar 'De Wereld Draait Door' en samen met Jacqueline naar series op Netflix. Zoals 'House of Cards' en 'The Bridge'.

Wat staat er in het laatste WhatsAppje dat je kreeg?

Dat was een appje van Richard. We gaan binnenkort met hem en zijn vrouw naar de Moesel. We waren in gesprek over wat we daar konden doen en deden dat in het Duits. Hij reageerde met: Wunderbar.

Wat is je favoriete quote?

Pluk de dag. Ik zie zoveel ellende.
Heb nooit spijt van iets wat je niet gedaan hebt.


Ook iemand opgeven voor deze rubriek? Mail naar astrid@baruitgeverij.nl

Advertenties uit de krant