Afbeelding

Can I take a selfie with you?

Column

Youri Haasdijk is 18 jaar, studeert journalistiek en houdt van voetballen.

Op nog geen 9000 meter van het centrum in Ridderkerk zat 'ie dan. In het Mainport Hotel bij de Erasmusbrug. Zelden is hij zó dichtbij geweest. Ja, in zijn vroegere jaren. Toen hij nog in Nederland woonde. Maar toen was 'ie nog niet zo groot als dat hij nu is, letterlijk en figuurlijk. De grootste. Althans, zo noemt hij zichzelf. Een held in alles wat hij doet of zegt.
Zo kom je ze maar weinig tegen. En nu zat hij daar dan, op 9000 meter van mijn huis vandaan. Laat ik nou net een dagje vrij hebben.

Die donderdagochtend pakte ik bus 146 richting Zuidplein, waarna ik de metro naar Leuvehaven nam. Ik stapte uit voor het hotel waar hij (als ik twitter moest geloven) zou moeten zitten.
Gelukkig stonden er al andere mensen die konden bevestigen dat hij zich daadwerkelijk in het hotel bevond. Ik wíst gewoon dat hij niet de gehele dag in het hotel zou blijven zitten en dus was het wachten geblazen. Wachten tot hij een keer naar buiten zou komen of zou vertrekken naar een ander punt in Rotterdam.

Het was 11 uur en de eerste gasten kwamen het hotel al uit, maar hij nog niet. Een van de gasten vertelde dat 'ie rond 12 uur het hotel uit zou komen. Dat was het wachten waard, dus ben ik snel wat te eten gaan halen en om kwart voor 12 weer teruggegaan naar het hotel, waar nog altijd een handjevol mensen verzameld stonden om een glimp op te vangen van de beste man.
En het klopte, rond 12 uur kwamen de eerste beveiligers al naar beneden. Niet alleen voor hem natuurlijk. Hij was immers niet alleen. Toch denk ik dat het merendeel van de beveiligers wel voor hem alleen bedoeld was. Het kon nu niet lang meer duren.

En inderdaad, daar kwam hij. Rustig lopend uit de lift. Door de grote glaswand van het hotel kon je zien dat hij zich naar de lobby van het hotel verplaatste. Grote, relaxte passen.
Ja, hij was het. De zoon van een Bosnische vader en een Kroatische moeder van gedeeltelijk Albanese afkomst. Geboren in 1981 in Malmö, opgegroeid in de wijk Rosengård. In 2001 kwam hij naar Nederland, waar hij tot 2004 in Amsterdam woonde. Daarna verkaste hij naar Italië, waar hij tot 2009 leefde. Datzelfde jaar vloog hij naar Spanje, Barcelona om precies te zijn.
Twee jaar later verkaste hij weer voor twee jaar naar Italië, en van 2012 tot 2016 bewoonde hij een villa in Parijs. Tot op heden is Manchester zijn thuisstad.
Nu kwam hij echt naar buiten. Door de achterdeur van het hotel. Daar liep hij dan, in de beginnende middagzon van Rotterdam. Zijn staartje wapperde in de wind. Ik heb nog nooit iemand zo relaxed over zien komen. Terwijl er vanavond wel iets belangrijks op het spel staat. Hij mag doen wat hij het liefst doet en waar hij zo groot in is.
Voetballen. Voetballen tegen Feyenoord, onze club. Een Europese wedstrijd voor de Europa League. Een van de weinige toernooien die hij niet in zijn prijzenkast heeft staan.

Nu loopt hij nog in de haven van Rotterdam. Ik loop inmiddels naast hem. De bewaker zie ik op ons afstormen. Nu moet ik snel zijn.

''Can I take a selfie with you?''

''Quick, my friend. Walk beside me and take one.'', aldus Zlatan Ibrahimovic.

Ideeen of suggesties voor Youri kan men mailen naar redactiecombinatie@baruitgeverij.nl

Advertenties uit de krant