Rond de tafel voor de oprichting van de Stichting Bezoekerscentrum Waalbos
Rond de tafel voor de oprichting van de Stichting Bezoekerscentrum Waalbos Foto:

Stichting werkt aan Bezoekerscentrum

De IJsclub Rijsoord & Omstreken, de Stichting Rijsoordse Molen en Stichting Natuurbeheer Waalbos hebben een stichting opgericht, die het nieuwe bezoekerscentrum voor het Waalbos gaat realiseren en die ervoor gaat zorgen dat het bezoekerscentrum gedurende lange tijd in stand kan blijven.
De nieuwe stichting heet Stichting Bezoekerscentrum Waalbos. Op dit moment is een bouwcommissie, bestaande uit bestuursleden van de drie organisaties, volop bezig met voorbereidende werkzaamheden voor de bouw: het uitwerken van schetsontwerp, het laten maken van constructieberekeningen en het opstellen van een kostenraming. Ook ligt het ontwerpbestemmingsplan al ter inzage. Uitgangspunt is dat het gebouw zo zelfstandig mogelijk is, zonder aansluiting op gas, water en elektra, zodat de vaster lasten zo laag mogelijk zijn. Ook hiervan wordt uitgezocht hoe dit realiseerbaar is. Zo wordt gedacht aan zonnepanelen, maar ook aan het opwekken van windenergie met de aanwezige korenmolen De Kersenboom. Met een aantal ingrepen is dit mogelijk en dit zo uniek zijn voor Nederland. Onduidelijk is of dit ook echt realiseerbaar is. Er zijn dan extra draaiuren nodig waarvoor een molenaar aanwezig moet zijn en ook is het nog de vraag hoeveel extra slijtage en onderhoud dit betekent voor de molen.
De Landinrichtingscommissie staat positief tegenover het bezoekerscentrum en heeft een financiële bijdrage toegezegd. Er zijn nog wel aanvullende financiën nodig maar het ziet er goed uit en zo nodig kan er ook het één en ander middels zelfwerkzaamheid met vrijwilligers gedaan worden. Vooralsnog wordt verwacht dat in 2018 de bouw van het bezoekerscentrum zal starten. Voor meer informatie kan men voorlopig terecht op de facebookpagina van het projectteam: www.facebook.com/Project-Bezoekerscentrum-Waalbos.