Prettig en effectief communiceren met uw puber

Regionaal

RIDDERKERK - Het nieuwe jaar is weer begonnen. Het Opvoedpunt wenst eenieder maar met name ouders/opvoeders en alle kinderen een harmonieus jaar toe. Velen onder ons maken goede voornemens. Misschien is een daarvan wel proberen minder ruzie te maken met uw puber. Want dat gebeurt soms sneller dan je wilt. Het kan lastig zijn de juiste toon te vinden om met elkaar in gesprek te blijven. Mogelijk kan onderstaande informatie u daarbij helpen.

Een prettige en effectieve manier van communiceren met uw puber komt ten goede aan je relatie met elkaar maar ook aan de sfeer in huis. Het helpt ook bij een puber de ruimte te geven en tevens duidelijk grenzen aan te geven Maar het ontstaat niet zomaar of vanzelf. Zowel u als ouder en uw kind zullen hierin moeten en willen investeren. En ook hiervoor geldt dat u als ouder een voorbeeld bent voor uw kind. De wijze waarop u praat tegen uw kind is vaak bepalend voor de wijze waarop het kind zal terugreageren.
Communicatie begint met luisteren: wat zegt mijn puber nu eigenlijk precies. Belangrijk tijdens een gesprek is om elkaar aan te kijken, aandachtig te zijn. Een goede luisteraar is niet gelijktijdig met iets anders bezig en onderbreekt niet om de haverklap het gesprek. Maar bij een puber geldt soms ook dat de beste gesprekken tijden de afwas of tijdens een autoritje gebeuren. Maar ook dan kun je heel aandachtig zijn.
Leef mee met wat je puber vertelt. Vaak willen pubers alleen een aandachtig oor en geen adviezen. Veel mensen denken dat als iemand een probleem vertelt dat zij dan voor een oplossing moeten zorgen. Vaak is dit niet het geval en wil iemand alleen zijn verhaal kwijt.

Advertenties uit de krant