Afbeelding

Buurtpreventie Bolnes staat als een huis

Nieuws

RIDDERKERK - Het twaalfjarig bestaan van de Buurtpreventie Bolnes werd vorige week gevierd met een feest- en informatieavond in WVC Bolnes. Als symbool voor het terugbrengen van de vitaliteit in de wijk kregen alle aanwezige vrijwilligers een kratje fruit mee naar huis.

Oud-buurtagent Hans van der Geest, oprichter van de Buurtpreventie Bolnes, onderstreepte als spreker de waarde van buurtpreventie voor de wijk: “Er is hier echt iets moois neergezet en ik ben blij dat dit na twaalf jaar nog steeds zo leeft. Hier is echt een mooi resultaat neergezet door mensen die beseffen dat de overheid niet alles kan doen.”

Voorzitter Toon Huizer kreeg dit keer niet het hoogste woord. Hij werd ter gelegenheid van zijn tienjarig jubileum als voorzitter toegesproken door vice-voorzitter Aad Everwijn en Marianne Alberda. Laatstgenoemde heeft veel van het officiële papierwerk van de buurtpreventie voor haar rekening genomen. “Maar dat is niet te vergelijken met het aantal uren dat Toon hier al in heeft gestoken. Hij heeft hier al zo’n zeven- tot achtduizend uur voor gemaakt. Door die inzet staat de buurtpreventie als een huis en is het fundament gelegd dat nu een voorbeeld is voor Nederland. En er is zelfs belangstelling getoond vanuit het buitenland.”

Basiswachten

Alberda merkt daarbij op dat het initiatief in Bolnes het meest succesvolle en ook langstlopende buurtpreventieproject is van Nederland. “We zijn in aantallen inderdaad nog steeds de grootste” beaamt vicevoorzitter Aad Everwijn: “Maar we moeten wel de vinger aan de pols houden. We zien dat mensen afhaken. Dat komt deels door de vergrijzing. Dat vraagt om nieuwe aanwas. Daarbij willen we meer doen om iedereen gemotiveerd te houden. Dat betekent dat we nog beter moeten gaan communiceren.”
Om de binding te vergroten zijn basiswachten geïntroduceerd. Dit betekent dat er altijd iemand aanwezig in ’t Bolwerk als mensen aan hun rondes beginnen of terugkomen. “Niemand komt meer terug in een lege ruimte. Er is altijd iemand die aanspreekbaar is. Dan kan het verhaal gaan over wat er bij de rondes is voorgevallen, maar het kan ook gewoon voor de gezelligheid een praatje zijn. Bovendien kan er direct werk gemaakt worden van alles wat er dan gemeld wordt” aldus Everwijn.

Advertenties uit de krant