Foto Jan van Gelder

RVVH bedwingt koploper Katwijk

De wedstrijd van RVVH tegen Katwijk was er een om van te smullen. Vooraf waren veel Ridderkerkers benieuwd of RVVH het hoge niveau van ex-topklasser Katwijk aankon. Immers, Katwijk was de algemeen amateurkampioen van 2013 en heeft de strakke ambitie om dit seizoen weer direct terug te keren naar de topklasse, waar zij zo smadelijk vorig seizoen uit degradeerden. Bovendien stond Katwijk met de volle winst uit 5 wedstrijden fier bovenaan in de hoofdklasse B. RVVH slaagde met vlag en wimpel voor dit “examen” en was het publiek de grote winnaar van deze wedstrijd. Na een 2-3 ruststand eindigde de wedstrijd in een volkomen verdiend gelijkspel van 3-3.

Door Nico Los

De eerste kans in de wedstrijd was voor Jordao Pattinama na een goed opgezette aanval over links, maar uiteindelijk kon hij niet tot een goed schot komen. De eerste corner in de wedstrijd was voor Katwijk na 3 minuten spelen, maar ook deze kans leverde niets op. Enkele minuten later volgde de eerste corner van RVVH, die teniet gedaan werd door de verdediging van Katwijk, waarna de Katwijkers een razendsnelle counter uitvoerden, die ook geen resultaat opleverde. Een minuutje later kon Katwijk zijn tweede corner nemen, die goed door doelman Spelde uit de doelmond werd gestompt. Zo ontstond een heerlijke wedstrijd waarin er van alles gebeurde en beide ploegen soms vol op de aanval speelden en waarvan het publiek met volle teugen kon genieten. In de 10e minuut volgde een aanval van Katwijk over links, waarbij het Marciano Mengerink was die de prima voorzet uitstekend met het hoofd kon afronden: 0-1. Een minuut later was er weer een goede kans voor Katwijk, maar kon doelman Spelde redding brengen. RVVH kwam nu echt onder druk te staan en Katwijk probeerde door te drukken. Er volgden enkele corners voor Katwijk, die niets opleverden maar ook RVVH kreeg enkele corners in deze fase van de wedstrijd en probeerde zich onder de druk van Katwijk uit te voetballen. Toch kregen beide ploegen geen echte uitgespeelde kansen. In de 30e minuut van de wedstrijd was daar ineens Benjamin Martha die als een duveltje uit een doosje reageerde op een voorzet van Dino Rodriques de Pina en de 1-1 aantekende. Na net een half uur spelen deed Jeffrey Jongeneelen namens Katwijk hem dit kunstje na door een prima individuele actie in de punt van de aanval beheerst af te ronden: 1-2. Een minuut later was het aan de andere kant van het veld opnieuw raak en kon Everton Pires Tavares een goede aanval over rechts via Weber en Vereecken in de verre hoek afronden tot 2-2. Nog was de koek in de eerst helft niet op en schoot Donny van Ooijen in de 32e minuut net over de lat van RVVH. Een enkele minuut later ging doelman Spelde in de fout door na een terugspeelbal de bal tegen Jeffrey Jongeneelen te schieten, waarna het voor hem een koud kunstje was om de 2-3 aan te tekenen. Er volgden nog enkele kansjes voor Katwijk omdat zij in deze fase van de wedstrijd de betere ploeg waren. Gelukkig voor RVVH verzilverden zij deze kansen, o.a. voor Mengerink en Jongeneelen, niet en konden beide ploegen en het publiek gaan rusten met een 2-3 tussenstand. Iedereen kon nu even bijkomen van dit spectaculaire scoreverloop.

De tweede helft begon met een kans voor Rodriques de Pina na een prima voorzet van Roy Weber, maar Dino’s schot ging helaas voor RVVH naast het doel. RVVH probeerde Katwijk nu wat meer onder druk te zetten en dat lukte uitstekend al bleef Katwijk wel gevaarlijk met zijn counters. In de 52e minuut gaf Julian Agatowski een prima diepe bal op de vrijstaande Everton Pires Tavares en Everton bedacht zich geen moment en scoorde met een mooie lob over doelman Koroglu de gelijkmaker: 3-3. Heel RVVH ontplofte nu als het ware en was dolblij met deze schitterende treffer. Er ontstond nu veel strijd in de wedstrijd met veel kansjes aan beide kanten, maar nu kwamen er ook ineens veel gele kaarten en veel wissels. De grootste kans was misschien wel voor RVVH. Acht minuten voor affluiten werd Jordao Pattinama in de diepte gelanceerd waarna zijn beide pogingen werden verijdeld door Koroglu, waar afspelen op de vrijstaande invaller Wilco Oudenaarden ook een mogelijkheid was geweest. De overige kansjes werden ook niet meer benut, maar wel kreeg Julian Agatowski in de 88e minuut zijn 2e gele kaart en moest RVVH dus nog enkele minuten met 10 man de wedstrijd uitspelen. Dit lukte overigens goed ondanks het slotoffensief van Katwijk en kon RVVH zich de morele winnaar noemen van deze heerlijke wedstrijd, die terecht in een gelijkspel eindigde. Scheidsrechter A.W.G. van Kraay leidde de wedstrijd naar behoren.

RVVH – Katwijk 3-3 (2-3)
10. Mengerink 0-1
30. Martha 1-1
31. Jongeneelen 1-2
32. Pires Tavares 2-2
35. Jongeneelen 2-3
52. Pires Tavares 3-3

Gele kaarten: Mengerink, Guijt en De Lange (Katwijk)
Pires Tavares, Dos Santos, Rodriques de Pina, Agatowski 2x en Weber (RVVH)