Afbeelding

Robert van Pelt uitgevallen

Sport

RIDDERKERK - Temperaturen van meer dan 50 graden Celsius hebben Robert van Pelt tot opgave gedwongen in de tweede etappe van de Dakar 2015. De jonge Ridderkerker stond urenlang zonder water in de brandende zon en moest per helikopter worden afgevoerd met ernstige uitdrogings- en oververhittingsverschijnselen.“Het was doodeng. Ik was echt bang dat ik het niet zou redden.”

Van Pelt was er, na een tegenvallende eerste dag, juist op gebrand om een goed resultaat neer te zetten in de tweede etappe, met een wedstrijdproef van 518 kilometer. Hij begon er als 45ste motorrijder aan en wist al snel een man of tien in te halen. Het ging voortvarend, tot de temperatuur begon op te lopen. “Het werd al heel snel echt warm en op 200 kilometer in de special begon de benzine te borrelen. Nu kan de motor wel heel hoge temperaturen hebben, maar dat heeft als nadeel dat als je eenmaal moet stoppen, het ook heel lang duurt voor deze weer is afgekoeld. Ik ben een paar keer gestopt en dat kostte veel tijd. Maar naarmate het later wordt, wordt het ook steeds warmer. Ik kwam ook achterin het veld te zitten. Rijden wordt dan steeds moeilijker, omdat alles kapot is gereden en je in het stof van langzamere rijders komt te rijden.”


Profiteren van rijwind om te koelen, kon dus niet en de problemen stapelden zich op voor Van Pelt. In het stof, op een tempo dat niet het zijne was, kwam hij niet door het fesh-fesh heen. Voor dat zachte, mulle spul is juist een beetje tempo nodig. Zonder snelheid zakt de motor weg in het stof. “Op 400 kilometer was de pijp aardig leeg. Ik ben een paar keer hard gevallen en toen ook mijn water op raakte, heb ik de organisatie gebeld. Ze zeiden dat ze er meteen aan zouden komen, maar dat duurde uiteindelijk drie uur. Al die tijd lag ik voor pampus in de brandende zon, zonder water. Ik heb iedere tien minuten de organisatie gebeld. Het was doodeng. Ik was echt bang. Je kunt niets doen. Op kou kun je je kleden, op warmte niet. Er was geen schaduw, ik had geen water.”
De eerste helikopter die kwam, was die van Dakar-directeur Etienne Lavigne. Die stond erop dat Van Pelt naar het dichtstbijzijnde inderhaast ingerichte veldhospitaal zou worden gebracht. Daar werd Van Pelt aan het infuus gelegd om hem vocht toe te dienen. “Het was een tent midden op de proef en het lag vol met jongens die waren uitgedroogd en oververhit waren geraakt. Het was een slagveld en helaas was ik er ook bij.”

De organisatie legde ’s middags de wedstrijd voor de motorrijders stil, maar dat maakte voor Van Pelt al niet meer uit. “Ze hadden de wedstrijd al veel eerder moeten stilleggen, want het was veel te warm en veel te zwaar.” Eenmaal in het bivak in San Juan was Van Pelt wel weer redelijk opgeknapt, maar na te zijn afgevoerd met de helikopter is het definitief over en sluiten, ook als de wedstrijd is geneutraliseerd. “Zo is de Dakar. Ik ben er goed ziek van. Mega teleurgesteld. Op dag 1 heb ik het niet laten zien en op dag 2 lig ik eruit. Dat is niet best.”

Foto: Robert van Pelt nog in goeden doen bij de start van de Dakar 2015.

Advertenties uit de krant