Rijsoord verliest dure punten in Bolnes

RIDDERKERK – In de derby in en tegen Bolnes heeft Rijsoord zaterdagmiddag dure punten laten liggen. Daar waar in de rust nog probleemloos de kleedkamers konden worden opgezocht met een 0-2 voorsprong, was het daarna Bolnes was uiteindelijk aan het langste eind trok; 2-2. Het gelijke spel moet vooral voor Rijsoord als een nederlaag worden ervaren, zeker als de uitslagen van de andere wedstrijden in de eerste klasse C daarnaast gelegd worden. Rijsoord had vandaag goede zaken kunnen doen, omdat Heinenoord de punten lieten liggen. De aansluiting met Nieuw-Lekkerland daarentegen is wel weer weg, want de ploeg won in de slotfase van de wedstrijd alsnog van Sliedrecht.

Door Wim de Rooij

De vraag was natuurlijk welk team trainer Gijs Zwaan ditmaal in het veld zou brengen. Desley de Wolf en Nicky de Zeeuw zijn nog steeds geblesseerd, terwijl voor Gerome van Zonderen het seizoen helemaal voorbij lijkt te zijn. Voor zowel Nilton Tavares Ramos en Leon van den Heerik zat de schorsing er weer op en dus konden die weer worden opgesteld. Saillant detail was dat Tavares Ramos juist in de thuiswedstrijd tegen Bolnes tegen zijn schorsing opliep. Rick Drenth startte deze wedstrijd weer in de basis. Opmerkelijk was dat slechts twee wisselspelers op de bank zaten en dat er helemaal geen reservedoelman was. De spoeling begint op deze manier wel heel erg dun te worden.

In de eerste helft controleerde Rijsoord de wedstrijd en liep het uit naar een 0-2 voorsprong. Het was overigens wel Melvin Zaalman van Bolnes, die een goede kans kreeg om zijn ploeg binnen vijf minuten aan een voorsprong te helpen. Over rechts kwam hij op, maar kwam de goede keepende Michael Bekkers op zijn weg tegen. Na twintig minuten had Rijsoord de wedstrijd wel onder controle, maar tot echte kansen kwam het nog niet. Echter in minuut 21 gaf verdediger Sander Lagrand een strakke voorzet van links, die door Zepp Jacobs doeltreffend werd afgerond; 0-1. Het gaf Rijsoord vleugels en de ene aanval na de andere volgde. De beweeglijke aanval van Rijsoord moet verdediger Ronald Vrolijk soms tot wanhoop hebben gedreven, want hij werd aan alle kanten gepasseerd. Het moet dan ook voor hem als een verademing zijn gekomen dat Soufiane Aouragh geblesseerd de wedstrijd moest verlaten. Jan Willem Taekema werd als wisselspeler ingebracht, maar hij kon nooit het niveau van Aouragh halen. Na bijna een half uur spelen was het Sander Barragan, die de verdediging uitspeelde en fraai het tweede doelpunt voor de bezoekers aantekende; 0-2. De wedstrijd leek gespeeld, maar Rijsoord had gewaarschuwd moeten zijn toen Bolnes in de slotminuten van de eerste helft in de persoon van Maikel Zaalman net voor langs schoot.

Ommekeer
De tweede helft werd een drama voor Rijsoord. Het is altijd de vraag hoe ploegen ‘uit de kleedkamer’ komen, maar gesteld mag worden dat het vooral Bolnes was dat in de rust de bakens heeft verzet. Al na vier minuten was het Melvin Zaalman, die de 1-2 aantekende. Een lange voorzet van de van Aouragh bevrijde Ronald Vrolijk kwam via Zaalman in de uiterste hoek van het doel terecht. Daar waar Rijsoord dacht het klusje toch wel te kunnen klaren was het vooral Bolnes dat op zoek naar meer ging. Met nog een klein half uur te spelen was de gelijkmaker er bijna, maar doelman Michael Bekkers kon met een uiterste krachtinspanning de gelijkmaker van Derrel Lionahr voorkomen. Twee minuten later was het toch dezelfde speler die de gelijkmaker maakte; 2-2. De verdediging kreeg de bal niet weggewerkt en Lionahr zorgde met een klein tikje dat de gelijkmaker op het scorebord kon worden gezet. Gezien de instelling van de thuisploeg op dat moment volkomen terecht. Rijsoord raakte zichtbaar geïrriteerd en dat leidde met nog zeven minuten te spelen tot een onacceptabele reactie van de onzichtbare Nilton Tavares Ramos. Kritiek vanuit de technische staf op zijn spel werd door hem niet op prijs gesteld, hetgeen bleek uit woord en gebaar. Trainer Gijs Zwaan accepteerde dit gedrag niet en Tavares Ramos werd dan ook direct gewisseld. Er zullen komende week enkele stevige gesprekken gevoerd moeten worden om de ‘neuzen’ in dezelfde richting’ te krijgen en te houden met als doel gezamenlijk de competitie af te ronden. Omdat op hetzelfde moment ook Donovan Lioe Anjie vanwege een blessure uit het veld moest en er slechts één wisselspeler meer beschikbaar was (Dane Brard), moest Rijsoord met tien man verder. Ondanks die minderheid drong Rijsoord nog nadrukkelijk aan, maar het geloof in eigen kunnen was verdwenen en dus eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Gezien de verhoudingen over de hele wedstrijd niet eens onterecht. Tenslotte mag worden opgemerkt dat scheidsrechter Collé de verhoudingen in deze derby goed aanvoelde en een prima wedstrijd floot.

Volgende week alweer een uitwedstrijd en dan staat het om lijfsbehoud strijdende Heerjansdam de Kraaien op te wachten. Voor de technische staf slechts een week om het team weer op de been te krijgen en iedereen te motiveren. In ieder geval zit dan wel de schorsing van Mike van Gool er weer op.

Opstelling: Michael Bekkers – Donovan Lioe Anjie (84. geen vervanging) – Marco Nijssen – Leon van den Heerik – Sander Lagrand – Rick Drenth – Zepp Jacobs - Berry de Groot– Soufiane Aouragh (32. Jan Willem Taekema) - Sander Barragan- - Nilton Tavares Ramos (84. Dane Brard).