Afbeelding

Vogelexcursie naar Sophiapolder

Nieuws

Natuurvereniging IJsselmonde verzorgt op zaterdag 8 augustus een vogelexcursie in de Sophiapolder. Dit Ambachtse poldereiland heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een bijzonder vogelgebied.

Het eiland staat via twee openingen in de dijk in verbinding met de Noord. Dit maakt het tot één van de weinige Nederlandse rivierdelen waar nog sprake is van eb en vloed. Hierdoor is een uniek landschap van slikken en zandplaten ontstaan. Voor vogels is dit heel aantrekkelijk.

Vogelsoorten die langs de kust broeden hebben het de laatste jaren moeilijk gekregen. Het is steeds drukker geworden op de stranden. Hierdoor kunnen verschillende soorten geen plekje meer vinden waar ze rustig kunnen broeden. Verschillende kustvogels staan dan ook vermeld op de Nederlandse Rode Lijst. De populaties van onder andere Bontbekplevier, Visdief en Tureluur laten een dalende trend zien. Nieuwe gebieden waar ze in alle rust tot broeden kunnen komen zijn daarom gewenst. De enkele jaren geleden aan de natuur teruggeven Sophiapolder biedt hiervoor nu ruimte. Het gebied is slechts deels toegankelijk voor bezoekers.

Het Natuureiland Sophiapolder is van maart tot en met oktober open voor publiek. Bezoekers kunnen via een voetveer van de Veersedijk 301 in Hendrik-Ido-Ambacht over varen. Het pontje vaart op woens-, zater- en zondagmiddagen van 12.00 uur tot 17.00 uur. In september en oktober vaart het voetveer niet op zondagen.

Voor de excursie wordt zondag om 12.00 uur verzameld op de parkeerplaats aan de Veersedijk 301 in Hendrik-Ido-Amacht. Voor informatie en aanmelding kan men contact opnemen met Jaap Nispeling: 06-53299049 of excursies@natuurvereniging-ijsselmonde.nl.

Advertenties uit de krant