Afbeelding

'Als ik terug moet naar China, stopt mijn hele leven'

Algemeen

BARENDRECHT – Op het eerste oog is Qianlei Mu een hele normale Nederlandse jongen van zestien. Hij gaat naar school, brengt graag tijd door met zijn vrienden. Maar zijn verhaal is allesbehalve gewoon.

Door Leonie Elzinga

Qianlei woont in Rotterdam-IJsselmonde en zit in mavo 3 van het Dalton Lyceum in Barendrecht. Bijna negen jaar geleden kwam hij met zijn ouders van China naar Nederland. Maar nu is alles onzeker.

Onzekerheid
Zo'n vier jaar geleden werd de verblijfsvergunning van het gezin ingetrokken. Inmiddels zijn alle procedures uitgeput. Het is alleen nog wachten op de uitspraak in een hoger beroep, in de hoop dat Qianlei mag blijven, in ieder geval om zijn opleiding af te ronden.

Begin januari moet het gezin naar de vreemdelingenpolitie om te bespreken wanneer ze naar China vertrekken. Ze mogen het hoger beroep niet in Nederland afwachten.

Hoewel zijn ouders en zijn in Nederland geboren broertje Shialiang (7) moeten terugkeren, is Qianlei duidelijk: hij wil hier graag blijven.
,,Ik ben een Nederlander. Als ik terug moet naar China, stopt mijn hele leven en moet ik alles loslaten. Dan raak ik alles kwijt. Dat zou ik heel erg vinden. Ik wil niet terug naar mijn oude leven.''

Verantwoordelijk
Er is de afgelopen jaren dus heel wat op Qianlei afgekomen.
Niet alleen de onzekerheid over zijn toekomst en die van zijn familie. Ook qua verantwoordelijkheden.
Qianlei vertaalt bijvoorbeeld de brieven voor zijn ouders en is contactpersoon voor zijn broertjes school, omdat zijn ouders weinig Nederlands spreken.

'Ik ben een Nederlander'

Ondanks alles is Qianlei een zorgzame, optimistische jongen. Hij is heel bedachtzaam in alles wat hij doet en laat, gemotiveerd om zo gunstig mogelijke omstandigheden te creëren.
,,Al vraag ik me soms wel eens af waarom ik nog zo m'n best doe als ik waarschijnlijk toch niet mag blijven.''

De zestienjarige is constant voor zichzelf en zijn familie bezig met de toekomst.
,,Ik heb eigenlijk nooit de kans gehad om kind te zijn. Daarom vind ik het ook niet eng om alleen hier te blijven, zonder mijn familie. Ik ben snel volwassen geworden en denk dat ik oud genoeg ben om zelfstandig te zijn. Bovendien heb ik mijn vrienden. En mijn beste vriend, zijn familie kent mij ook heel goed. Ik noem hem mijn tweede broer. In mijn tweede huis vergeet ik heel veel dingen even.''

Betere kansen
Qianleis vader kon hier negen jaar geleden gaan werken en zag voor zijn zoon een kans op een betere schooltijd. ,,In China haalde ik op school slechte cijfers. De leraar mocht mij niet en strafte me vaak. En in China zijn de straffen zwaar. Mijn ouders dachten dus ook dat ik veel dingen verkeerd deed. Mijn vader vertelde me dat in Nederland mijn schooltijd makkelijker zou zijn. En dat de lucht schoner is, dus dat dat goed zou zijn voor mij.''

Geworteld
Qianlei haalt hier goede cijfers en is inmiddels volledig geïntegreerd in de Nederlandse taal en cultuur.
,,Toen ik hier kwam was ik nog jong, dus leerde ik de taal automatisch. Wel heb ik logopedie gehad om mijn uitspraak te verbeteren en de R-klank te leren.''
Nu is het andersom: hoewel hij nog redelijk Chinees spreekt, is het lezen en schrijven van die taal inmiddels moeilijk.

Dalton Lyceum
Het Dalton Lyceum was al langer op de hoogte van Qianleis situatie. Sinds oktober hebben ze intensiever contact en helpen Qianlei met alles wat er op hem af komt.
Directeur Peter Timmers: ,,We hebben bewust niet eerder de media opgezocht, omdat we die mogelijkheid niet wilden 'uitmelken'. Er zijn wetten en regels en daar hebben we ons in principe aan te houden. Maar op humanitaire grond vinden we dat er nu iets moet gebeuren. Dit kan echt niet. Na zo'n lange tijd is Qianlei vernederlandst. Zijn broertje is hier zelfs geboren. We denken dat het goed zou zijn voor Qianlei en voor zijn ontwikkeling als hij hier kan blijven.''

Bekijk hier de video:

Afbeelding

Advertenties uit de krant