Afbeelding

Een reis naar Griekenland

Algemeen

HEERJANSDAM - Begin februari zal Eelco Groeneveld naar Griekenland vertrekken om zich daar in te zetten voor de vluchtelingen. Hij heeft een half jaar verlof van zijn werk gekregen en is nu bezig om zoveel mogelijk geld in te zamelen om zijn reis te bekostigen.

,,Ik zag het nieuws over de vluchtelingen met lede ogen aan", vertelt Eelco. ,,Ik vond het zo verschrikkelijk om te zien. Daarnaast zit ik zelf ook in een nare periode. Binnen twee jaar verloor ik mijn beide ouders aan kanker en ging mijn relatie stuk. Eigenlijk was het mijn werkgever die de optelsom voor me maakte. Hij stelde voor dat ik onbetaald verlof kon krijgen zodat ik even weg kon. Weg uit de dagelijkse sleur, maar meteen belangrijke levenservaring op doen en daarnaast natuurlijk een steentje bijdragen aan de ellende in Griekenland. Het is daarna ongelofelijk snel gegaan. Begin februari vertrek ik en ik hoop dan ook echt een half jaar te kunnen helpen."

Eelco gaat een bestelbus kopen waardoor hij genoeg hulpgoederen mee kan nemen. Hij is van plan om via Italië naar Athene te reizen. Op dit moment staat het Griekse eiland Leros op de planning. Maar als dadelijk blijkt dat er op een ander eiland meer hulp nodig is, kan hij de plannen zo omgooien. In de tweede week van december werd er in Heerjansdam gecollecteerd. ,,Ik was verrast door de hoeveelheid warme en positieve reacties. We haalden 990 euro op. En er wordt nog steeds gedoneerd. Dat is natuurlijk ook hard nodig. Want de bus en de kilometers moeten betaald worden. De bus laat ik daar achter zodat andere vrijwilligers deze weer kunnen gebruiken."

Op dit moment komen er iedere dag 4000 vluchtelingen met een bootje naar Griekenland. De bootjes zijn minder veilig, de zee is veel ruwer en de vluchtelingen betalen vaak rond de 1500 euro om mee te mogen varen aan de mensensmokkelaars. De wanhoop is enorm groot.

Eelco werkt samen met de stichting Bootvluchteling. ,,Het is heel lastig om te bepalen welke hulpgoederen er precies nodig zijn op de Griekse eilanden", vertelt hij. ,,Er is ontzettend veel kleding, maar door de slechte structuur ligt die kleding daar maar in een container en wordt er niets mee gedaan. Ik ben nog aan het uitzoeken wat ik precies mee kan nemen. Wel heb ik begrepen dat isolatiedekens belangrijk zijn. Het is momenteel niet echt warm in Griekenland en als de vluchtelingen aankomen, zijn ze vaak koud en nat. Dekens zijn dan geen overbodige luxe.

Via de Facebook pagina Expeditie Griekenland houdt Eelco zijn volgers op de hoogte en dit blijft hij doen als hij er daadwerkelijk is. Ook BAR Uitgeverij blijft Eelco volgen en over een paar maanden zal Eelco een verslag doen over zijn ervaringen via onze kranten.

Advertenties uit de krant