Afbeelding

Brandweeractie in 2015

Algemeen

Het aantal keren dat de vrijwilligers van de brandweerpost Ridderkerk in 2015 werden opgeroepen is iets lager dan vorig jaar. 407 keer tegenover 414 incidenten in 2014. Toch kan dit aantal in perspectief worden geplaatst omdat door het aanpassen van de operationele grenzen er ook diverse collegae posten uit de omgeving binnen Ridderkerk actief waren.

Brandweeerploegen uit Barendrecht en de Groene Tuin (Rotterdam) waren zo'n 90 keer binnen de grenzen van Ridderkerk actief. Het merendeel van deze incidenten kwam voort uit een groot aantal automatische meldingen aan de Handelsweg, die de collegae van de Groene Tuin behandelde. Vier keer was er middelbrand waarbij daadwerkelijk meerdere blusvoertuigen werden ingezet. Ook hebben we assistentie verleend aan de collegae van de Groene Tuin bij een groot gaslek aan de Rijnsingel. Hierbij werd opgeschaald tot een zeer groot incident (Grip 1).

AED

Ridderkerk werd dit jaar 35 keer opgeroepen voor een A.E.D. inzet. En dat is er één meer dan in 2014. In niet alle gevallen betrof het ook een daadwerkelijke een reanimatie, maar kon er wel assistentie verleend worden aan de GGD. Ook bijzonder was een melding die automatisch door een auto bij de hulpdiensten werd gedaan. Er kan dan sprake zijn van brand of een ongeval. In dit geval zou de auto staan ter hoogte van de Havenstraat. Zowel de politie als de brandweer troffen de wagen niet aan.

Dompelpomp

Ridderkerk beschikt ook over enkele specialistische voertuigen zoals een dompelpomp voor grootschalig watertransport en een wagen om bij grote incidenten de ademlucht bij te vullen. Voorts wordt er door de post ook een tankautospuit met personeel ingezet op kazernes waarvan het personeel op incidenten is ingezet. De korpsleden zijn hiervoor 47 keer opgeroepen.

Het (vrijwillige)brandweer vak blijft een boeiende uitdaging. Wil meer hierover wil weten kan mailen naar: info@veiligheidsregio-rr.nl. Een overzicht van de incidenten is te bekijken op de website van de gemeente Ridderkerk. De brandweer vrijwilligers uit Ridderkerk wensen iedereen een gezond en veilig 2016 toe.

Advertenties uit de krant