Afbeelding

De tekenaar van de BARtoon: Roland Hols

Algemeen

Sinds november staat er iedere week een BARtoon in onze kranten en op onze Facebookpagina's. Deze leuke cartoon wordt getekend door Roland Hols. Wij vonden Roland via LinkedIn en het bleek een schot in de roos. Hoog tijd om de tekenaar van de wekelijkste BARtoons aan u als lezer voor te stellen.

,,Ik vind het ontzettend leuk om voor BAR Uitgeverij te werken", vertelt Roland. ,,Het is iedere week weer een uitdaging om een leuk en vooral humoristisch plaatje te tekenen. Astrid van BAR Uitgeverij levert ideeën aan en daar ga ik dan mee aan de slag. In het begin moest ik wel de grenzen opzoeken, maar nu is het duidelijk wat de uitgeverij precies wil en wat er wel en niet kan."

Roland woont samen met zijn vriendin Madeleine en heeft drie kinderen: Mees van vijf jaar, Saar van vier jaar en Luuk. Luuk overleed toen hij drie jaar was aan leukemie. Een trieste tijd voor Roland en Madeleine. Luuk kon, net als zijn vader, fantastisch tekenen. Mees en Saar tekenen net als alle andere kinderen, maar vinden het werk dat hun vader doet best leuk. ,,Ze zijn vaak enthousiast over tekeningen waar ik zelf mijn twijfels over had. Dat is grappig om te zien. Zo tekenende ik het voorleesboek voor Feyenoord. Omdat Mees en Saar helemaal weg waren van het octopushuis, heb ik het verderop in het boek terug laten komen. Zij zijn tenslotte de beste graadmeter voor kindertekeningen."

Het tweede voorleesboek van Feyenoord komt eind januari uit, tijdens de voorleesweken. ,,Dat is ontzettend leuk om te doen. Ik dacht dat ik niet zo van de kindertekeningen was, maar het blijkt dat het me juist heel goed ligt." Hiernaast maakt Roland veel logo's, heeft een groep tandartsen in zijn klantenbestand waar hij plafondposters en afsprakenkaartjes voor tekent en is regelmatig aan het werk voor Albert Heijn.

Fulltime tekenaar

Als kind kon Roland al goed tekenen. Op school werd al snel duidelijk dat de creatieve vakken hem veel beter lagen dan al die theoretische stof. ,,Ik wilde architect worden, maar tijdens een stage in deze branche werd me duidelijk dat dat het niet helemaal was. Ik kwam te werken bij een ingenieursbureau en heb onder andere meegewerkt aan de vormgeving van Alexandrium.''

,,Ondanks dat ik deze goede baan heb, ben ik ieder jaar een beetje minder uren gaan werken, zodat ik me kon wijden aan het tekenen. Tot dat ik twintig jaar geleden helemaal stopte. Het is niet altijd gemakkelijk, want er zijn periodes dat het te rustig is. Maar gelukkig zijn er ook veel maanden dat ik heel veel opdrachten heb. Naast het tekenen heb ik veel zorgtaken thuis. Maar ik kan prima tekenen met de kinderen om mij heen. Vroeger, voordat ik kinderen had, tekenende ik ook in de kroeg."

Inspiratie haalt Roland overal vandaan en als hij vast zit, ijsbeert hij een paar keer door de woonkamer. ,,Mijn doel is toch vooral met mijn cartoons een lach op gezichten te toveren. Ik hoop nog lang de BARtoon voor BAR Uitgeverij te tekenen.''

Laat ons via onze Facebookpagina's weten wat u van de cartoons van Roland vindt. Daar zijn ze ook allemaal terug te vinden onder het kopje foto's.

Afbeelding

Advertenties uit de krant