foto Jaap Nispeling
foto Jaap Nispeling

Eigen schuld; Ganzen kijken in de natuur

Algemeen

Ganzen kijken hoeft niet altijd onder Siberische omstandigheden. Het kwik is de tien graden gepasseerd als ik besluit om op Goeree Overflakkee ganzen te bezoeken. Als een ontstellende leegte strekken de gorzen zich voor mij uit. Dralend tuur ik over de troosteloze leegte.

Als een hagelbui trekt plotseling een grote groep brandganzen voorbij. Als ze verdwenen zijn besluit ik naar de weilanden bij Goedereede te gaan. Daar zitten grote groepen brand-, kol- en Rotganzen. Telkens iets van mij af verplaatsend en af en toe opvliegend vermaken ze mij een hele tijd. Met mijn kijker speur ik naar rietganzen, maar als ik alleen vogel versimpelt zich de vogelwereld. Het aantal soorten neemt dan drastisch af. De enige ganzen die in aanmerking kwamen bleken jonge kolganzen.

Een veldleeuwerik bejubelt het komende voorjaar en ik besluit te vertrekken omdat de ganzen zich al aan het andere eind van het weiland bevinden. Als ik even later de duinenrij overtrek bij de Kwade Hoek hoor ik de brandganzen op de slufter keffen. Sluipend langs de rietkraag kom ik nader, mezelf geluk wensend met mijn nieuwe jas in bedekte schutkleuren. Even later blijk ik de ganzen niet te verontrusten als ik langzaam langs de slufter loopt. In de verte duizenden brandganzen en enkele fraai gekleurde bergeenden, ze keuren mij geen blik waardig. Diepe kreken uitgeschuurd door de zee maken benadering onmogelijk.

Het gebied moet grote gelijkenis vertonen met hun broedgebieden in de toendra's. De massa's aangespoeld riet een meter hoger tegen de duinvoet geeft de hoog waterlijn aan. Hoor de rollers van de wulp en zie de wolken kieviten, het lijkt wel voorjaar. Bij de schapenboet besluit ik rechtsomkeer te maken, in de verte nadert iemand met rood windjack en loslopende hond. De hond springt blaffend tegen mij op. Uw schuld, u ziet er uit als een jager, gromt de man. In de verte strekken enkele ganzen hun nek om te zien wat er aan de hand is..

Aart van Dragt

Groene agenda

Zaterdag 23 januari: Ganzenexcursie van Natuurvereniging IJsselmonde (een hele dag) Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Deze excursie duurt de hele dag. Vertrek om 8.30 uur vanaf NME-centrum De Groene Draak in Ridderkerk-West. Deelname is gratis, behoudens delen van kosten bij meerijden. Aanmelden kan bij Sander Elzerman: sanderelzerman@hotmail.com.

Advertenties uit de krant