Foto Dennis van Wingerden
Foto Dennis van Wingerden

Burgemeester Attema op bezoek bij korpsavond brandweer

Algemeen

RIDDERKERK - Afgelopen vrijdag kwam Burgemeester Anny Attema langs bij de jaarlijkse korpsavond van de brandweerpost Ridderkerk. Samen met clustercommandant Roel Wolters zette zij in de Rijsoordse Theetuin enkele jubilarissen in het zonnetje.

Voor dat Attema aan het woord kwam bedankte Wolters zijn collegae namens de directie van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond voor hun inzet tijdens het afgelopen jaar. Bij nacht en ontij hebben de vrouwen en mannen van de post Ridderkerk zich ingezet. Hij beaamde dat in tijden van bezuinigingen en veranderingen niet alle door de directie genomen maatregelen enthousiast ontvangen werden.

Vorig jaar ging de pieper maar liefst 407 keer voor incidenten af tegenover 414 maal in 2014. Er was in 2015 één groot incident, een groot gaslek aan de Rijnsingel, waarbij een aantal bewoners tijdelijk hun huis moesten verlaten. Hierbij werd opgeschaald tot een zeer groot incident (Grip 1). Inmiddels staat de teller voor 2016 alweer op 35 meldingen met daarbij een grote brand aan de Noordenweg. Tot slot waren er in 2015 ook 35 oproepen voor een A.E.D. inzet.(*)

Ridderkerk beschikt over enkele specialistische voertuigen zoals een dompelpomp voor grootschalig watertransport en een wagen om bij grote incidenten de ademlucht bij te vullen. Hier kan volgens Wolters binnenkort nog een voertuig aan worden toegevoegd. Een nieuwe specialistische kraan zal zeer waarschijnlijk in Ridderkerk worden gestald. Ook zal binnenkort duidelijk worden of de huidige eerste tank auto spuit (TS 47 1) zal worden vervangen door een nieuw exemplaar.

Burgemeester Attema sprak het korps toe namens de inwoners van Ridderkerk. Ook zij is, net als de gemeenteraad, van mening dat de club vrijwilligers alle respect verdiend die maar gegeven kan worden. Brandveiligheid en openbare orde staan dan ook hoog op de prioriteitenlijst. In aansluiting op de landelijke media aandacht over het vertrek van vrijwilligers bij de brandweer kan gemeld worden dat het aantal vrijwilligers in Ridderkerk voldoende is, al is de bezetting overdag nog wel eens krap. Gelukkig kan wel gesteld worden dat, wat de toekomst ook brengt, de brandweer niet zonder vrijwilligers kan.  

Daarna kon worden over gegaan tot de uitreiking van de oorkondes aan de jubilarissen.

Frederieke Spoorendonk kreeg de vrijwilligersmedaille voor haar 10 jarige inzet bij de brandweer

Carolien Krijger, Martin van der Waal, Pieter-Jan Parel en Rob de Graaf kregen de felicitaties voor hun 12½ jarige inzet

Ronald Loeve werkt al 20 jaar als vrijwilliger in brandweerdienst

André van de Linden verdiend een groot compliment, hij is al 30 jaar van vaste waarde voor het korps en ontving de vrijwilligers medaille,

Joost Stok kon worden bevordert naar de rang van manschap A na het behalen van zijn diploma

Het certificaat oefenleider kon worden uitgereikt aan Mark van Dam

Als laatste kon Maurice de Veth gefeliciteerd worden met het certificaat sport oefenleider

Alle jubilarissen ontvingen ook de vrijwilligers medaille die behoort bij het aantal dienstjaren.

Onder het genot van een diner, samen met de partners van de brandweerlieden, werd de avond feestelijk afgesloten.

http://www.ridderkerk.nl/inwoners/brandweer_48257/

Tekst Hans Muntz

Advertenties uit de krant