Hierbij zijn het vaak de supporters die een dosis kritiek over zich heen krijgen
Hierbij zijn het vaak de supporters die een dosis kritiek over zich heen krijgen

'Boze menigte' na verlies Feyenoord

Algemeen

Youri Haasdijk is 17 jaar, studeert journalistiek en houdt van voetbal.

Na de zevende nederlaag van Feyenoord zondag, besloot ik de ochtend erna naar de training te gaan om daar wat mensen te interviewen voor een opdracht voor school. Eenmaal aangekomen werd ik tegengehouden door een supporter die me vertelde dat de poort van het trainingsveld werd gesloten.

Al snel werd duidelijk dat er niet getraind zou worden. Het handjevol supporters en de nodige pers dat zich voor de ingang van De Kuip hadden verzameld, stonden in de kou te wachten.
De supporters, waarvan de leeftijd rond de zeventig lag, waren wat grimmig en de drie verschillende cameraploegen konden niets anders doen dan een paar shots maken van de supporters en misschien een paar interviews afnemen. Wat de reden was dat er niet werd getraind is mij volkomen onduidelijk.

Oude mannen
Waarschijnlijk doordat een 'boze menigte' de spelers aan het opwachten was. Deze 'boze menigte' bestond uit twintig oude mannen en wat mensen van de pers.
Na een minuut of twintig kwam er een grote donkere Opel het hek uitrijden. Niemand minder dan technisch directeur Martin van Geel zat in de auto en meteen riep een van de oudere supporters: ,,Daar heb je hem! Boef!''. Waarna een boze vrouw ,,Klootzak'', schreeuwde. En weg was Van Geel.

Toen ik thuis kwam hoorde ik op de radio dat er een groep grimmige supporters Martin van Geel helemaal verrot gescholden hadden. Als spelers en staf zo'n bericht te horen krijgen, is het niet zo gek dat er niet gespeeld wordt.

Opgeblazen
Het valt mij op dat er tegenwoordig op voetbalgebied erg veel wordt opgeblazen door de media. En dan heb ik het niet over al het positieve, maar over de negatieve dingen.
Hierbij zijn het vaak de supporters die een dosis kritiek over zich heen krijgen. Natuurlijk is het niet goed dat er 'oerwoudgeluiden' worden gemaakt wanneer er een donkere voetballer aan de bal is of dat er een opblaaspop wordt opgehangen van een keeper die na zes jaar naar de aartsvijand vertrekt.

Maar laten we nou niet alle voetbalsupporters over één kam scheren. In een gemiddeld voetbalstadion zitten 35.000 mensen, waarvan er zo'n 34.900 mensen een 'normale' voetballiefhebber zijn.
Maar er zijn er ook honderd die niet al te snugger zijn en het voor de andere supporters verpesten, want het hele stadion wordt erop aangekeken.

Minder aandacht
Ik snap ook dat mensen met een beetje fatsoen niet meer naar een stadion willen gaan, omdat je als voetballiefhebber soms wordt aangekeken als hooligan en dat je nog eens grondig gefouilleerd wordt.
Ook wordt het beeld geschetst dat er een stadion vol debielen zit, waardoor sommige mensen zich ook niet meer veilig voelen in een voetbalstadion. Het mooie beeld van het voetbal komt in gevaar door honderd gekken in een stadion.

Wat deze honderd gekken soms uitspoken in het stadion hoort niet thuis in het voetbal en dus vind ik dat er zo weinig mogelijk aandacht aan besteed moet worden en minder overdreven worden bericht door sommige media.

Het gaat de laatste tijd immers te weinig over VOETBAL (die mooie sport met die bal). Dat is precies wat die gasten willen. Want voetballiefhebbers zijn het in mijn ogen niet.

Advertenties uit de krant