Afbeelding

Examenbijgeloof

Algemeen

Youri Haasdijk is 18 jaar, studeert journalistiek en houdt van voetbal.

Het is ondertussen alweer mei en dat betekent: alle vogels leggen een ei. Maar deze maand is meer dan dat. Middelbare scholieren kunnen het weten, want mei is namelijk ook de maand van de examens. Zo ook op het Gemini College en het Farelcollege in Ridderkerk. Vandaag zullen de eerste examens worden afgenomen in de bijbehorende gymzalen.

Ikzelf heb het vorig jaar allemaal mogen meemaken op het Farelcollege in de Reyerhal. En met succes, dus mocht ik in juni de vlag buiten hangen. Het begon allemaal met de laatste schooldag, toen ik opeens drie weken vrij had tot de examens. Het was zo'n beetje eind april.

Geen flauw idee wat ik moest doen. Natuurlijk, leren. Maar daar had ik eigenlijk helemáál geen zin in.

Vakantiegevoel

Ik had drie weken de tijd om alle stof nog eens goed te leren, maar ik leerde nooit drie weken voor een toets en heb dat dus ook niet gedaan. De eerste twee weken waren heerlijk, het voelde als vakantie. Totdat de laatste week was aangebroken en ik een nieuw woord heb leren kennen: examenstress.

''Examenstress - (zelfst. naamwoord) de stress die bij het voorbereiden voor en het maken van examens kan komen kijken. Examenstress wordt beschouwd als een positief verschijnsel waardoor men alerter is en zich beter kan concentreren'', aldus de Dikke Van Dale.

Symptomen

Ik betwijfel of ik er zelf aan geleden heb, want van de gebruikelijke symptomen van examenstress (trillende of zwetende handen, klotsende oksels, hoofdpijn, rode wangen, hartkloppingen, uitslag, buikpijn, misselijkheid of slaapklachten) had ik geen last.

Toch begon ik, ondanks dat ik voor elk vak ruim voldoende stond en ik nog nooit moeite heb gehad met overgaan, te twijfelen of ik het wel ging halen. Je haalt dan de raarste dingen in je hoofd en je durft je familie en vrienden niet te zeggen dat je wel eventjes gaat slagen.

Zien als toets

Toch heb ik de examens gewoon benaderd als 'normale toetsen'. En dat zijn het ook eigenlijk gewoon. Je krijgt gewoon zoals altijd een blaadje met vragen en een blaadje waarop je je antwoorden moet krassen, en that's it. Of nou ja, helemaal gewoon heb ik ze niet benaderd.

Bij een aantal moeilijke vakken heb ik de nacht voor het examen met het boek onder of naast mijn kussen geslapen. Iets wat ik normaal nooit doe, maar nu had ik het idee dat ik het gewoon móest doen.

Het zal wel 'examenbijgeloof' zijn. O, wacht. Dat woord bestaat helemaal niet. Dan schrijf ik hem er zelf wel bij in het woordenboek:

''Examenbijgeloof - het idee dat bepaalde dingen geluk of ongeluk brengen bij een examen. Examenbijgeloof is een niet op godsdienst of wetenschap gebaseerd geloof.''

Vertrouwen

Als je net als ik aan examenbijgeloof lijdt, dan doe je dingen waarvan je denkt dat ze helpen bij het examen. En ik raad aan om die dingen ook gewoon te doen. Je gaat dan alleen maar met meer vertrouwen een examen in.

Het kunnen dingen zijn als: eerst met je linkervoet op je fiets stappen, twee glazen water drinken als je uit bed komt, vier verschillende sokken aandoen, een gelukspen meenemen, enzovoorts. Of het boek onder mijn kussen heeft geholpen? Dat zal ik nooit te weten komen. Maar wat ik wel weet, is dat ik ben geslaagd.

Voor de komende weken wens ik iedereen veel succes bij zijn/haar examens.

Slapen met het leerboek onder je kussen

Advertenties uit de krant