Afbeelding

Buurtbelang Drievliet wil opvang die bij wijk past

Algemeen

RIDDERKERK - Het voorstel voor huisvesting van 18 vergunninghouders in een voormalig schoolgebouw aan de Windmolen in Drievliet moet van tafel. De Stichting Buurtbelang Drievliet i.o. dringt daarom aan op uitstel van de raadsbehandeling en overleg met de omwonenden. "We willen een serieuze gesprekspartner van de gemeente zijn. Niet alleen om mee te praten, maar ook om mee te beslissen" zegt voorzitter Gert Koppen.
Volgens de oprichters van de stichting zijn veel buurtbewoners boos omdat ze voor een voldongen feit zijn gesteld. "Er is bewust gekozen om de bewoners pas op het allerlaatste moment te informeren. Dat is een fout die hersteld moet worden, want dit komt het vertrouwen en het draagvlak niet ten goede" stelt woordvoerder Egbert Bervoets. Hij heeft vorige week de raadscommissie gevraagd om terug te gaan naar het nulpunt om deze omissie te herstellen: "Dat wil zeggen dat er met ons om tafel wordt gegaan zónder dat er al plannen zijn gemaakt. Laten ons meepraten over hoe we invulling aan dit gebouw kunnen geven."
Dat die kans niet geboden is, wordt door de belangenbehartigers als grievend ervaren. "De gemeente vraagt vertrouwen van de burger, maar ons college kan blijkbaar geen vertrouwen in de burger opbrengen. Maar vertrouwen is geen eenrichtingsverkeer" zegt medeoprichtster Monique van Woudenberg. Buurtbelang Drievliet werd in het leven geroepen na de brief van de gemeente met de aankondiging van de plannen en alle onrust die dit gaf. De stichting wil nu schakel zijn tussen de bewoners en de gemeente. De initiatiefnemers maakten die wens kenbaar tijdens de inloopavond op 31 mei, maar verder dan een handdruk van burgemeester en wethouders zijn ze nog niet gekomen. In de commissievergadering stelde wethouder Keuzenkamp dat ze graag met de stichting in gesprek gaat, maar pas nádat de raad het besluit over het onderdak voor de vluchtelingen met verblijfstatus heeft genomen: "Want dan kunnen we ook de plannen gaan maken."
Buurtbelang Drievliet wil niet op deze manier voorbij worden gelopen. "Het gaat om onze woonomgeving. Daar kun je toch niet fatsoenlijk over besluiten zonder dat er ook maar met ons gesproken is? Er is nu absoluut geen begrip voor wat de gemeente hier van plan is. Wij denken dat we het draagvlak kunnen vergroten, maar dan moeten we wel volwaardige inbreng hebben" betoogt Koppen. Alle juridische opties worden opgehouden als de gemeente niet met een uitgestoken hand komt. De mensen achter de stichting benadrukken dat ze niet tegen de huisvesting van statushouders op zich zijn. "Maar het moet gebeuren met een maat die bij de wijk past. Wij zetten daarom in op het inrichten van de school voor uitsluitend gezinnen. Daar kunnen we ook technisch, financieel en met vrijwilligers een rol in hebben. Nu is het louter een economisch verhaal van de gemeente en Woonvisie. Wij beschikken over voldoende know-how om het anders te kunnen regelen."

Advertenties uit de krant