Eenn gierzwaluw voert zijn jong (foto A. van Dragt)
Eenn gierzwaluw voert zijn jong (foto A. van Dragt)

Gierzwaluwen vertrekken alweer

Algemeen

Voor veel mensen is de zomer nog maar net begonnen maar voor de eerste zomergasten onder de vogels zit het er al weer op. Half juli vertrekken de eerste gierzwaluwen alweer naar het Zuiden. Ze kwamen eind april en begin mei. Zodra hun jongen zijn groot gebracht vertrekken de eerste gierzwaluwen weer naar het Zuiden.

Toch kunnen we nog tot eind augustus van de gierzwaluwen genieten. Een enkeling blijft nog wat langer. Het zijn de jonge vogels die het langste blijven. Ze moeten nog op krachten komen om de lange reis te volbrengen. Bijna iedereen kent de gierzwaluwen maar we weten er eigenlijk niet zo veel van. Immers, het leven van deze merkwaardige vogelsoort speelt zich nagenoeg helemaal in de lucht af! Ze eten, ze slapen er en ze paren er. Voor het broeden zijn ze natuurlijk wel afhankelijk van een nestgelegenheid en daar moeten ze dus voor neerstrijken. Zodra de mannetjes in hun broedgebied zijn aangekomen zoeken ze hun oude broedplaatsen op. De nesten in holten, nissen en onder dakpannen worden opgeknapt met haren en ander klein materiaal. Als de vrouwtjes arriveren worden er al gauw 2 tot hooguit 4 eitjes gelegd. Na ongeveer 10 dagen komen ze uit. Zoals bij iedere nestblijver zijn de jongen aanvankelijk nog kaal en blind. Nu begint het lieve leven van voer brengen. Duizenden insecten worden er per dag door de ouders gevangen om de jongen te verzorgen! In de keelzak worden ze tot kleine balletjes gevormd die ze aan de jongen voeren. Als het zomerweer niet mee werkt moeten ze soms honderden kilometers uitwijken om elders het juiste voedsel te vergaren. Ze zijn maar klein, hooguit 16 cm lang en de spanwijdte van de sikkelvormige vleugels is ongeveer 45 cm. Daarmee kunnen ze tot 120 km per uur vliegen, dus bij voedselnood door slecht weer zit je al gauw boven Parijs! Ook hebben ze door hun hoge topsnelheid een redelijke kans om aan een boomvalk te ontsnappen. Kort nadat de jongen zijn uitgevlogen wordt het stiller hoog in de lucht! De gierzwaluwen gaan weer naar Zuid Afrika. De ouders het eerst en de jongen moeten zelf hun weg vinden. En wij blijven achter, de dagen worden korter en het najaar komt er weer aan. Maar eerst is er nog de vakantie!

Groene agenda
Zaterdag 16 juli: Plantenwerkgroep inventariseert in de Zuidpolder, Barendrecht. Vertrek 9.00 uur vanaf het parkeerterrein bij het NME centrum de Groene Draak en om 9.30 uur vanaf de parkeerplaats van de Kleine Duiker. Belangstellenden kunnen ook mee. Voor meer informatie bij Reiny Bouwer: 0180-417874; reinybouwer@hetnet.nl.

Advertenties uit de krant