Afbeelding

Blauwalg in Oosterpark

Algemeen

Recreanten in het Ridderkerkse Oosterpark worden weer gewaarschuwd voor blauwalgen in de zwemvijver. Op de informatieborden bij het strandje wordt sinds 21 juli gewezen op het risico dat men loopt bij een duik in deze plas.

Het blauwwier, dat deze week ook zichtbaar aanwezig was als een soort olielaagje op het water, kan huidirritatie en maag- en darmklachten veroorzaken. Om die reden wordt afgeraden om met kinderen hier een frisse duik te nemen. De kans is immers groot dat zij water binnenkrijgen. Ook op oudere leeftijd kan men water met blauwalgen beter vermijden.

De aangetroffen concentratie gaf afgelopen week nog geen aanleiding tot de instelling tot een zwemverbod.
Net als bij andere zwemlocaties worden ter bewaking van de waterkwaliteit regelmatig monsters van het water genomen. Bij de laatste controle werden voor het Oosterpark afwijkende waardes gemeten. Anders dan de naam doet vermoeden zijn blauwalgen geen algen. Het zijn bacteriën die als groene sliertjes of slijmerige proppen in het water zweven. Bij warm, zonnig weer kunnen ze een opvallend laagje op het water vormen dat vaak verschillende tinten (blauw)groen heeft.

Het water van de plas in Wevershoek is vooralsnog in orde. In tegenstelling tot voorgaande jaren vindt geen bemonstering plaats bij de surfbocht van de Waal en het strandje in Slikkerveer. De laatste stand van zaken van buitenwater dat wel wordt gecontroleerd kan men bekijken op: www.zwemwater.nl.

Advertenties uit de krant