Afbeelding

Veel gezinnen in AZC Beverwaard

Algemeen

RIDDERKERK - Met 240 aanmeldingen voor de rondleidingen was de open dag van het AZC Beverwaard al bij voorbaat een succes. De belangstellenden werden zaterdag in kleine groepjes over het terrein gegidst, waarbij ook gekeken kon worden in een (leegstaande) woonunit. "Om te kunnen laten zien wat een inrichting naar AZC-normen is" aldus locatiemanager Ali Honar.
De standaard is achter alle deuren dezelfde: er is plek voor acht personen in drie slaapkamers, een gezamenlijke huiskamer met summier bankstel, een eettafel met vier stoelen en een televisie en een gezamenlijke keuken. "Het is steeds een puzzel om de mensen bij elkaar te zetten. We houden geen slaapkamer onbezet bij een gezin met bijvoorbeeld zes personen" vertelt de AZC-leiding. De keuzes worden vooral op basis van nationaliteit gemaakt. Onder de 270 mensen die nu op het AZC verblijven zijn Afghanen, Syriërs en Irakezen in de meerderheid, maar er zijn in totaal 19 verschillende nationaliteiten. Er zijn opvallend veel gezinnen. Honar schat dat er op dit moment bijna 125 kinderen met hun ouders in de opvang verblijven. Zij gaan nu buiten het centrum naar school. Als de tweede fase van het AZC gereed is krijgen zij binnen de poort les in het nieuwe activiteitencentrum. De ingebruikname van het tweede deel, eveneens opgezet voor huisvesting van 300 mensen, wordt half november verwacht.
Rond de volgeboekte rondleidingen was er alle gelegenheid voor ontmoeting. Vluchtelingen schepten graag lekkernijen uit hun land op en er kon gedanst worden op het middenterrein. Verwonderd waren de bezoekers over de vele fietsen op het terrein. Bijna iedereen heeft wel een opgeknapt tweedehandsje.

Advertenties uit de krant