Afbeelding

Column Youri: FIFA en pepernoten

Algemeen

Youri Haasdijk is 18 jaar, studeert journalistiek en houdt van voetballen.

Een paar weken nadat de eerste pepernoten alweer in de winkel lagen, ligt ook FIFA 17 nu in de winkel. FIFA, de game waar veel mensen ieder jaar weer met vol enthousiasme naar uitkijken, maar ook de game die zoveel kinderen laat zakken op school.

Wacht, begon ik nou net met het woord 'pepernoten'? Dat had ik misschien niet moeten doen, want voor je het weet heb je alweer midden in oktober een of andere zwarte-pieten-discussie aangewakkerd. De grootste onzin van de eeuw.
Maar goed, FIFA 17. Elk jaar komt na de zomervakantie hetzelfde tafereel kijken: een nieuw voetbalseizoen, een nieuwe FIFA. Maar ook een nieuw schooljaar.
Het nieuwe schooljaar wordt door veel scholieren dan nog maar even uitgesteld, want er moet gespeeld worden. De keuze tussen huiswerk en FIFA is immers niet heel moeilijk. Bovendien moet je wel blijven spelen en oefenen om niet door je vrienden te worden verslagen. School is dan even niet het belangrijkste.

Eerste FIFA
Ik weet het nog goed dat ik mijn eerste FIFA-game kreeg. FIFA 2005 was dat, voor de Nintendo GameCube (nu nog zo'n 15 euro waard). Zeven jaar was ik en bakte er nog niks van (verloor zelfs van mijn vader), maar leuk vond ik het wel. Sindsdien heb ik bijna elk jaar FIFA gekocht. En elk jaar weer wachtend op de nieuwe, zoals ik dat vorige week wederom heb gedaan.
Elk jaar wordt hij weer mooier, beter en scherper. Inmiddels is de game bijna niet meer van de werkelijkheid te onderscheiden. 

Feestdag
Vorige week lag 'ie dan eindelijk in de winkel en is ook meteen massaal gekocht. Ook ik stond op de releasedag in de rij bij de Game Mania tussen kinderen, jongeren en volwassen mannen. Allemaal in de rij voor dat ene spelletje. Iemand die zijn Playstation wilde laten repareren kon over vijf dagen pas terugkomen, omdat het personeel het veel te druk had met het verkopen FIFA.
Voor FIFA-liefhebbers is het elk jaar weer een feestdag, een van die laatste dagen van september. Sommige mensen melden zich zelfs ziek voor het werk of voor school.
En nee, dit is geen grap. Eigenlijk zouden scholen en werkgevers hier een standaard feestdag van moeten maken, om zo verdere problemen met werknemers en scholieren te voorkomen.

Grote rijen
De grote rijen die vroeger in de winkel stonden, staan er nu niet meer. Hooguit tien man. Dat komt, omdat je het spel de laatste jaren online vooruit kunt bestellen en zelfs op de dag dat hij uitkomt al binnen krijgt. Nog geen vijf jaar geleden kon dat nog niet en stond je met zijn allen midden in de nacht of 's ochtends vroeg in de rij op het Koningsplein. En je had kans dat je voor niks in de rij zou staan, omdat ze hem natuurlijk niet oneindig op voorraad hadden. Gelukkig kon je toen ook al vooruitbestellen, maar ja, kostte geld. Een jaar later was het gratis en deed iedereen dat, dus stond je alsnog met zijn allen in de rij. Toch had het altijd wel iets, die drukte. Waarschijnlijk staat er over een jaar of vier helemaal niemand meer in de winkel, want dan koopt iedereen alles online.
Geen winkels meer met pepernoten, maar webshops waar ze die dingen het hele jaar door verkopen.

Ideeën of suggesties voor Youri kunnen gemaild worden naar redactiecombinatie@baruitgeverij.nl.

 

Afbeelding

Advertenties uit de krant