Afbeelding

Jongeren douchen te lang? Juist goed!

Algemeen

Youri Haasdijk is 18 jaar, studeert media en entertainment management en woont in Ridderkerk.

Gemiddeld langer dan een kwartier. Zo lang staan wij, jongeren, onder de douche. Natuurlijk reden tot paniek bij milieuorganisaties. Maar misschien is het juist wel goed in deze tijd, waar jongeren 24 uur achter hun telefoon te vinden zijn. Even helemaal niets tijdens het douchen.

Misschien is een kwartier zelfs te opportunistisch gedacht. Er zijn er namelijk genoeg die langer dan een halfuur douchen. Sommigen halen zelfs de drie kwartier. Maar wat doen die mensen dan 45 minuten onder de douche?

De meeste mensen haken na 5 á 10 minuten al af. Die worden al gek als ze te lang naar het tegelwerk staan te kijken en bedenken: hoe hebben ze dat eigenlijk op die muur gekregen? Dat soort dingen. Dingen waar je alleen over nadenkt als je onder die straal staat. Waarom kan ik met mijn tong niet bij mijn elleboog? Hoe is het heelal ontstaan? Hebben dieren ook gevoelens? Waarom ruikt mijn shampoo altijd naar vruchten? Een soort oergedachtes die, tijdens het staan in een klein hokje, achter een gordijn en onder een straal, naar boven komen. En waar vind je nou tegenwoordig, in de tijd van opkomende technologieën en social media, nog zulke oergedachtes?

Jongeren zijn inmiddels verslaafd geraakt aan het kijken op hun telefoon. Facebook, YouTube, Instagram en WhatsApp is waar de wereld om draait en ik kan het weten, want ik zit er ook middenin. Eind 2015 bekende één op de zes jongeren verslaafd te zijn aan social media. Inmiddels is dat denk ik het drievoudige. En tegenwoordig worden kinderen er zelfs mee opgevoed. De meeste middelbare scholen laten ouders inmiddels verplicht een iPad aanschaffen voor hun kind, om zo een nieuwe leermethode toe te voegen. Maar wat er buiten school met die iPad gebeurt, zal de scholen een zorg zijn. Op zich logisch, want je kan het internet- en social mediagebruik gewoon niet tegenhouden.

Maar toch proberen jongeren zich volgens mij op de een of andere manier terug te trekken van dat vele internetgebruik. Een douche nemen bijvoorbeeld. Zo worden ze overdag op Facebook doodgegooid met dingen als een uitglijdfilmpje van een dronken Rus, de nieuwe profielfoto van tante Bep, een nieuwsbericht over de poedel van Patty Brard, een bakfilmpje waar veel te veel chocola in voorkomt en de nieuwe vlog van Enzo Knol. Veel te veel onzin dus. Dan is het wel eens lekker om uit die social media te stappen, en met een hete douchestraal in je nek over het leven te gaan nadenken. Even helemaal niets om je heen. 'Even' kan natuurlijk ook wat langer zijn. Kwartiertje. Nee, nog vijf minuten. Wacht, ik heb mijn haar nog niet gewassen. Ben binnen drie minuten klaar. Of vijf, scheelt maar twee minuten.

Wij hebben het op de een of andere manier nodig, dat douchen.
Denkend aan hoe de wereld is ontstaan en waarom een doucheputje altijd rond is. We spoelen er alleen wel 80 liter water mee weg. Per keer. Dat is best veel.
Toch krijg je die douchegedachtes alleen als je ook daadwerkelijk onder de douche staat. Probeer maar eens te douchen zonder water. Dan werkt het niet. Waarschijnlijk sta je dan ook gewoon weer met je telefoon in je hand. Water is dus het enige wat de mens en technologie nog kan scheiden.

Tips of ideeën voor Youri kan men sturen naar redactiecombinatie@baruitgeverij.nl

Afbeelding

Advertenties uit de krant