Afbeelding

KrantDessert 16-02-2017: Alleen maar illusies bij Christian Farla

Algemeen

Binnenkort gaat hij even op de thee bij David Coperfield en net voordat we het interview beginnen, is hij nog bij Hans Klok geweest. Ik zit hier tegenover een internationale beroemdheid en dat is best spannend. Maar al snel blijkt dat we bij elkaar op school hebben gezeten, babbelen we over de leraren van toen en merk ik niets van sterallures. Ik ben op bezoek bij Christian Farla, een van de vijf beste illusionisten van Europa. Misschien wil hij me uitleggen hoe die verdwijntrucs nu werken.

Door Astrid Potuijt

Ik sta er met mijn neus bovenop, maar toch kan ik niet ontdekken hoe hij dat briefje van vijftig in vijf euro veranderd. Ook die munten vliegen van zijn ene hand in zijn andere zonder dat ik zie wat er nu precies gebeurt. Zijn mouwen opgestroopt, kijk ik toch of het daar niet inzit. Maar nee. Het blijft een raadsel. En antwoord op de verdwijntruc krijg ik ook niet, gelukkig wel antwoorden op al mijn andere vragen.
In de loods, waar we rondlopen, staan alle trucs opgeslagen. Enthousiast vertelt Christian over wat ik allemaal zie en wat hij ermee doet. Ik zie een helikopter, heel veel zwarte kisten met grote sloten eraan en andere stellingen en grote gevaartes. Ik bekijk de kisten vanbinnen, maar kan niets mysterieus ontdekken. Jammer, ik had graag een aantal geheimen ontdekt.

Christian groeide op in Rotterdam-Zuid, zijn ouders hadden een keramiekwinkel. Later verhuisde hij samen met zijn vrouw Bianca naar Rhoon, waar hij nu nog steeds woont. Ze kregen acht jaar geleden een zoon: Ryan. In Barendrecht heeft Christian zijn bedrijf. En sinds een half jaar ook een Houdini Escaperoom. ,,Weer eens wat anders dan glow in the dark midgetgolf", zegt hij lachend.

Christian heeft een indrukwekkend CV. Een blik op zijn website en je ziet dat je hier met een echte artiest te maken hebt. Van shows in de Efteling tot aan shows in Duitsland. Zijn deelname aan Holland's got Talent en Das Supertalent bij de buren. Al ruim twintig jaar is hij professioneel illusionist. Hij won tal van prijzen, waarvan de Merlin Award voor magician of the year en magicshow of the year wel heel bijzonder waren. Dit waren prijzen die hij kreeg als 'beste van de wereld'.

,,Ik weet nog precies dat ik, toen ik acht jaar was, met mijn klas naar de bibliotheek ging. Ik vond daar boeken over goochelen en begon ermee te oefenen op mijn kamer. Ik begon met lucifers en later kocht ik van mijn zakgeld andere attributen. Mijn opa Piet was altijd al goochelaar geweest, maar die leerde ik pas weer kennen toen ik elf jaar was. Hij werd mijn leermeester. Hier op de plank staan nog allerlei trucs van mijn opa. Ik won op diezelfde leeftijd een jeugdwedstijd goochelen in Hoogeveen. Deze prijs werd uitgereikt door Jacques d'Ancona. Vanaf toen wist ik dat ik goochelaar wilde worden."

Toch ging Christian naar de detailhandelschool, vanwege de zaak van zijn ouders, en maakte zowel de LDS als de MDS af. Hij werkte korte tijd in de kledingbranche en ging ondertussen door met zijn illusies. Via een artiestenbureau kwam hij in contact met Bianca. Zij was een showgirl en zat bij het showballet. ,,Ik stond naast haar voor een foto en dat voelde zo goed, dat ik meteen wist dat zij mijn meisje was. Samen zijn we verder gegaan en inmiddels heeft Bianca ook haar eigen show: Bianca Farla's Showgirls of Magic."

Daarna rolde het magic-stel van de ene in de andere klus. Ze vielen op en traden op door het hele land.

,,Nu ben ik nog een tijdje in Duitsland bezig met een show en daarna ga ik weer door naar de volgende klus. Mijn grote droom is toch wel Las Vegas. Daar ga ik ook regelmatig heen, want daar worden acts gebouwd. Het werkt zo: Ik verzin een act en zij bouwen het. Dan nemen we alles door en moet er natuurlijk geoefend worden. Zo'n nieuwe act kost vaak rond de honderdduizend euro. Soms koop ik een bestaande truc van bijvoorbeeld Hans Klok en hij koopt ook weleens bij mij. De nieuwste act die ik binnenkort ga ophalen was een koopje. 35.000 euro. Het is een tafel met een kooi erop en ik zit in de handboeien en heb kettingen om mij heen. Hier moet ik binnen de tijd uit ontsnappen."

Soms gaat er weleens wat mis tijdens een show. ,,Ik heb wel eens een zwaard dat net verkeerd gestoken werd, tegen mijn arm aan gehad. Het schaafde mijn arm, dus het viel mee. Maar ook is het weleens gebeurd bij mijn act waarin ik uit een grote klauw moet ontsnappen (bekend van Holland's got Talent) dat ze de mat waar ik op moet landen, niet juist hadden neergelegd. Hierdoor kwam ik half op de mat, half op de grond terecht vanaf grote hoogte. Ik scheurde mijn enkelbanden, maar moest nog een act doen. Ik heb de show afgemaakt en kon na afloop meteen in het gips.''
,,De showgirls waarmee we werken voelen als familie en dat moet ook wel. Je moet elkaar volledig kunnen vertrouwen om dit werk te kunnen doen."

Ik mag nog een kijkje in de Houdini Escaperoom nemen en krijg meteen zin om dit met mijn meiden ook eens uit te proberen. Kijken of het ons lukt om binnen een uur te ontsnappen door het verloren codeboek op te sporen. De kamer ziet er in elk geval prachtig uit. Aan alle details is aandacht besteed.

Weer op de redactie bestuur ik de foto's die Ronald van Christian maakte nog eens goed. Kan ik zo misschien het geheim van de vliegende muntjes ontdekken? Maar helaas, voor mij zal het wel altijd een raadsel blijven.

Bekijk hier een video van Christian:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant