Afbeelding

KrantDessert 16-02-2017: Oma Miep is een hit op YouTube

Algemeen

Mijn dochters hadden het over oma Miep. Ze lieten me video's zien van het YouTubekanaal 'iamtheknees' (de kleindochter Denise van oma Miep), waar ze regelmatig in voorkwam en ze vonden dat ik haar eens moest interviewen. Bij toeval stond ik een paar weken later in haar huiskamer. Ze was zestig jaar getrouwd en ik mocht de foto van het bezoek van de burgemeester maken. Na een paar woorden gewisseld te hebben, viel bij mij het kwartje. Dit was de oma waar de meiden het over hadden. Kleindochter Denise (26) en oma Miep (82) vonden een interview voor onze kranten een leuk idee. En zo zat ik een paar weken later weer gezellig bij hen op de bank.

Door Astrid Potuijt

De video's van onderwijsassistent Denise gaan veel over mode en beauty. Ze helpt jongeren met modedilemma's en laat zien wat er wel en wat er niet kan; strakke rokken, zwarte broeken en slobbertruien, het komt allemaal aan bod. Samen met haar beste vriend Rutger (Furtjuh op YouTube) maakt ze ook regelmatig video's. En zo nu en dan komt oma Miep op bezoek. Zo is er een video dat Denise oma opmaakt en vice versa. Of die hilarische video waarin oma moderne woorden moet uitleggen zoals Snapchat, filters en Twitter. Het kanaal 'iamtheknees' heeft inmiddels al ruim 85.000 abonnees.
De video's waarin oma Miep voorkomt, worden rond de 50.000 keer bekeken.

,,Anderhalf jaar geleden vroeg de vriend van Denise, Rutger, of ik eens mee wilde werken aan een video. Deze video werd goed bekeken en zo werd ik vaker ingeschakeld", vertelt de Barendrechtse oma. Denise begon anderhalf jaar geleden met haar YouTubekanaal en vanaf het begin deed oma Miep mee.

,,Ik vind het hartstikke leuk om te doen", zegt Miep. ,,Vroeger wilde ik altijd al bij toneel. Als ik in deze tijd jong zou zijn, zou ik vast ook zo'n kanaal zijn begonnen. Ik heb meegedaan aan het nummer 'Mijn oma die vlogt' van Kinderen voor Kinderen en ik trad op in de Dinoshow. Zenuwachtig ben ik daar niet voor. Zij vragen mij tenslotte en ik ben gewoon mijzelf. Toen ik tachtig werd, kreeg ik 140 kaarten en er zat geen dubbele tussen."
,,Video's maken is ontzettend leuk", vult Denise aan. ,,Ik werk halve dagen, de rest van de tijd ben ik met het kanaal bezig. Ik doe drie tot vier uur over het bewerken van een video. Alles moet kloppen, ook de muziek."

Denise wordt steeds vaker op straat herkent. ,,Dat is heel leuk. Kinderen willen dan een selfie met mij maken. Alleen tijdens uitjes met mijn klas is het wel wat lastiger. 'De juf is nu van ons', zeggen de kinderen dan. En gelijk hebben ze. Op school reageren de kinderen er altijd leuk op. Ook mijn collega's – aan wie ik eerste instantie niets vertelde - vinden het alleen maar leuk."
Ook oma Miep wordt af en toe op straat aangesproken. ,,Het grappige is dat de kinderen naar me toe rennen bij de supermarkt en een foto willen maken. Zodra de foto gemaakt is, vergeten ze mijn bestaan. Want die foto moet op allerlei manieren gedeeld worden via de telefoon."

De video's worden vooral door jongeren bekeken. ,,Ik merk dat sommige leeftijdsgenoten jaloers op me zijn. Ze vinden het allemaal maar onzin. Maar daar trek ik me niets van aan", zegt oma. ,,Ik heb er plezier in en daar gaat het om."
Lopen doet ze achter de rollator, maar met haar koppie is niets mis. Ze heeft een 'airpad' – ,,ik vergeet telkens hoe ik dat ding moet noemen" – ze heeft Facebook, Instagram, gebruikt FaceTime, leest het digitale nieuws en bekijkt natuurlijk de video's van Denise en Rutger. Als ze iets niet begrijpt, zoekt ze het op op 'Koekel'.
Haar Engels is niet zo best, maar dat maakt haar eigenlijk alleen maar leuker. Tijdens het gesprek lachen we dan ook heel wat af. Ook Denise luistert geïnteresseerd als oma vertelt over vroeger. Ze deed een opleiding tot kostuumnaaister, maar kwam bij de PTD terecht kwam. Na haar huwelijk stopte ze niet met werken. Dat was niet echt gebruikelijk voor die tijd. Toen ze in verwachting was van haar dochter, stopte ze wel met werken, maar na vijftien jaar keerde ze terug in het arbeidsproces en werkte nog twaalf jaar in de gezinszorg. Ze heeft dus nooit iets gedaan met haar opleiding, maar maakt nog steeds de gordijnen voor een kleinkind korter, naait een tafellaken en verstelt de broeken van de kleinkinderen. ,,Ik kan het nog. Dus ik doe het", zegt oma hierover.

En hoe ziet Denise de toekomst? ,,Ik ben al heel tevreden hoe het nu loopt met mijn kanaal en ik vind de combinatie zo samen met mijn baan leuk", steekt Denise van wal. ,,Ik hoop wel meer te kunnen gaan reizen, zodat ik daar ook vlogs over kan maken. Ik vind het leuk om meer achtergrondinformatie en tips over andere steden en landen te geven."
,,Iets met reisprogramma's, zoals op de televisie", merkt oma Miep op. ,,Ja, precies", antwoord Denise.

Denises vriend Alex, met wie ze samenwoont, vindt de video's van zijn vriendin ook heel leuk. Vaak weet hij nog eerder dan zij hoeveel likes ze heeft op een foto van Instagram bijvoorbeeld. ,,Maar als ik mijn video's opneem, wil ik niet dat hij in de buurt is. Gek he? Ik presenteer liever in mijn eentje."

Als ik vraag wanneer oma Miep weer zal schitteren in een video, herinnert Denise zich dat ze dat nog moest meedelen. ,,O ja oma, we komen volgende week een nieuwe video maken."
,,Waar gaat deze over?"
,,We gaan weer moderne woorden raden samen met Rutger."
Oma knikt. Ze vindt het goed. De video zal op het kanaal van Furtjuh geplaatst worden.

Nog nagrinnikend loop ik naar mijn auto. Wat een gezellig stel, wat een leuk gesprek en hoe cool. Ik kan zometeen thuis aan mijn dochters een selfie met deze beroemde YouTubers laten zien.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant