Afbeelding

Gift voor weduwen

Algemeen

De Ridderkerkse Vrouwen voor Vrede hebben 1500 euro geschonken voor de weduwen van Srebrenica. Deze gift uit de opbrengst van het Snuffelpand komt ten goede aan een hulpprogramma van Proplan.

"Uit onderzoek blijkt dat een hoog percentage van de weduwen snakt naar hulp in hun eenzame bestaan. De weduwen die de moed hadden om terug te keren naar hun huis in Srebrenica zijn extreem eenzaam en hebben veel last van wat er is gebeurd" vertelt Joanneke Anker, die de cheque in het Snuffelpand in ontvangst nam.

Na de val van de enclave Screbrenica in juli 1995 werden de echtparen en werden meer dan 8.000 mannen omgebracht. Veel vrouwen die zo hun man verloren lijden hier nog onder. Naast hun verdriet hebben ze vaak posttraumatische stress (PTSS) door wat ze in de oorlog hebben meegemaakt. Proplan helpt nu met een afgestudeerde psychologe dertig schrijnende gevallen. Zij brengt elke veertien dagen een bezoek aan deze vrouwen om te luisteren naar hun schokkende verhalen. De kosten van dit programma zitten in een (gebruikte) auto met vierwielaandrijving, laptop, telefoon en wat medische apparatuur. "De afstanden zijn groot en de wegen slecht" verklaart Joanneke de noodzaak van het voertuig. Stichting Proplan ontwikkelde dit gerichte programma in samenwerking met MFS Ammaus, een na de oorlog in 1999 opgerichte organisatie voor hulp aan vluchtelingen en ontheemden.

Verkoop

Op zaterdag 4 maart is er weer verkoop in het Snuffelpand. In de winkel bij het Dillenburgplein staan de tweedehands spullen uitgestald van 10.00 tot 16.00 uur. Wie op zoek is naar gebruikte meubels is ook welkom bij de opslag annex showroom aan de P.C. Hooftstraat (tegenover de Dierenkliniek), waar de deuren deze zaterdag openstaan van 10.00 tot 15.00 uur.

Advertenties uit de krant