Afbeelding

Dit jaar meer jongeren naar de stembus

Algemeen

Youri Haasdijk is 18 jaar, studeert media en entertainment management en woont in Ridderkerk.

De verkiezingen staan weer voor de deur en dat betekent maar één ding: stemmen.
Wij, jongeren, hebben een slechte reputatie wat stemmen betreft.
Dit jaar gaan wij het anders doen.

Dit klinkt misschien te optimistisch, maar ik denk dat het opkomstpercentage van 18-25 jarigen dit jaar hoger zal liggen dan voorgaande verkiezingen.
Tijdens vorige verkiezingen was deze leeftijdsgroep de grootste groep niet-stemmers.
Ruim dertig procent van de jongeren besloot in 2012 om thuis te blijven, in plaats van naar de stembus te gaan.

Social media
Dat was 2012. We zitten inmiddels in 2017 en er zijn nogal een aantal dingen veranderd. Waar jongeren vroeger nog de krant moesten openslaan om zich in te lezen voor de verkiezingen, krijgen we nu veel via social media voorgeschoteld. Zo worden er campagnefilmpjes via Snapchat en Facebook geshowd, en zijn er zelfs speciale apps waar jongeren zichzelf kunnen 'matchen' met politieke partijen. Er wordt hier vooral gefocust op de onderwerpen die voor jongeren van belang zijn, zoals de basisbeurs voor studenten of de maatschappelijke dienstplicht. Als je alle vragen dan hebt ingevuld, krijg je de drie lijsttrekkers die het meest bij jouw ideeën passen op je telefoonscherm te zien. Allemaal wat minder saai dan de ouderwetse kranten en tijdschriften.

Naast deze speciale apps wordt er ook veel gebruik gemaakt van Stemwijzer.nl. Via Whatsapp stuurt iedereen tegenwoordig zijn uitslag door naar vrienden en familie. Het leeft onder de jongeren en er wordt over gepraat. Ik weet natuurlijk niet hoe het er tijdens voorgaande edities aan toe ging, maar dit jaar houden we ons er in ieder geval mee bezig.

'De verjaardag van de koning wordt immers ook gevierd op een vrije dag.'

Vrij
Toevallig stond Tim Hofman vorige week op de stoep van mijn school. Vanuit zijn 'Stembus' schreeuwde hij dat wij allemaal vrij moeten nemen op 15 mei. Het liefst wil hij dat heel Nederland vrij krijgt op de dag van de verkiezingen. Een soort feestdag waarbij we het stemrecht en de democratie vieren.
Dat vond ik eigenlijk niet zo´n slecht idee.
De verjaardag van de koning en de geboorte van Jezus Christus worden immers ook gevierd op een vrije dag, dus waarom niet de dag waarop er gestemd mag worden? Stemmen is immers een voorrecht dat niet iedereen op de wereld heeft, dus dat mag gevierd worden.
Bovendien is het maar één keer in de vier jaar. En ondanks dat het stemmen maar zo'n drie minuten duurt, en je ook gewoon 's avonds of 's ochtends kunt gaan, geef je met een speciale vrije dag ook een signaal af aan kinderen en niet-stemmers, dat het belangrijk en bijzonder is om te gaan stemmen.

850.000
Dit jaar zijn er zo'n 850.000 jongeren die voor het eerst mogen stemmen. Ik denk dat veel mensen zullen opkijken van het feit dat er veel van deze jongeren gewoon gaan stemmen. Ook ik ga 15 maart naar de 't Ronde Sant om daar de stembus op te zoeken. De tweede keer voor mij.
Overigens vind ik het in deze tijd wel een beetje achterhaald dat we nog altijd naar de stembus toe moeten. Waarom komt de stembus niet naar óns toe? Maar goed, het heeft op zich wel iets speciaals.

Het is nu afwachten of de speciaal op jongeren gerichte campagnes via social media en apps ook daadwerkelijk het verschil kunnen maken...

Ideeën of opmerkingen voor Youri kan men mailen naar redactiecombinatie@baruitgeverij.nl

Afbeelding

Advertenties uit de krant