Afbeelding

KrantDessert 23 maart 2017: Ed Aldus... Het weer zit in mijn genen

Algemeen

Vrolijk, gezellig, vriendelijk en een enorme kletskous. Dat is de eerste indruk die ik van Barendrechtse Ed Aldus krijg als we een tijdje aan het kletsen zijn in de hal van het kantoorgebouw van RTV Rijnmond. De weerman is alweer sinds 1997 in dienst bij RTV Rijnmond, zit al negen jaar in het team bij Buienradar en bewaakt evenementen zoals het zomercarnaval, de marathon en North Sea Jazz. En nog steeds is het eerste wat Ed iedere ochtend doet, naar buiten kijken. Hoe ziet de lucht eruit?

Door Astrid Potuijt

,,Het zit in mijn genen", vertelt Ed Aldus. ,,Al op de kleuterschool was ik gefascineerd door sneeuwvlokken. Later zorgde ik er zelfs voor dat ik de klas uit werd gestuurd zodat ik naar buiten kon als het sneeuwde. Ik weet dus niet meer wanneer mijn fascinatie precies begon, ik denk dat ik ermee geboren werd."

Ed was zo geïnteresseerd in het weer dat hij bij KNMI op Rotterdam Airport langs ging met een zelfgebakken appeltaart van moeders, zodat hij mee kon kijken. ,,Ik leerde ontzettend veel van deze meteorologen. Ik heb er dus nooit voor geleerd op school. Maar omdat ik autodidact ben, nam ik alles als een spons in me op. Ik mocht eens een weerpraatje doen bij Hilversum 3 en van het een kwam het ander. Ik zit hier goed bij Rijnmond. Ik heb iedere werkdag vijf weerpraatjes op de radio en in de middag nemen we het weerbericht voor televisie op. Tegenwoordig maak ik er meerdere vanuit huis. Ook de radiopraatjes doe ik vanuit mijn 'weerkamer'. Dat is mijn zolderkamer waar ik het weerbericht maak."

Hij kijkt naar buiten, bekijkt de weerkaarten en satellietbeelden en maakt daar de weersverwachting van. Gedurende de dag wordt deze verwachting vaak nog bijgesteld.

Ed neemt ons mee naar de tv-studio. Hij laat zien hoe hij voor het groene scherm staat en waar hij de foto's en satellietbeelden kan zien. Een autocue heeft hij niet nodig om zijn praatje te doen. ,,Welnee! Het maakt niet uit als ik eens 'eh' zeg. Ik wil het vertellen zoals ik het ook tegen de buurman zou zeggen", lacht Ed. Hij praat gezellig verder tijdens het poseren voor de foto's. ,,Ik vind mijn werk nog steeds heel leuk en ben heel tevreden hier bij RTV Rijnmond. Het is toch fantastisch dat ik iedere ochtend in badjas naar mijn 'weerkamer' vertrek en meteen kan beginnen met mijn werk? Natuurlijk maak ik wel veel uren, maar omdat het zo leuk is, maakt dat niet uit."

Op straat wordt de weerman natuurlijk vaak aangesproken. ,,Het gaat uiteraard altijd over het weer", zegt hij.

Ed Aldus is dertig jaar getrouwd met Sylvia. Samen hebben ze zoon Rick van twintig jaar.

Omdat hij twintig jaar bij RTV Rijnmond zit, plaatst hij nu regelmatig video's op zijn Facebookpagina van de begintijd. ,,Enorm lachen", zegt Ed. ,,Mijn manier van presenteren is wel verandert, en ten goede", lacht hij. ,,Ik stond soms gewoon in een korte broek het weer te presenteren. Ook ben ik nu een stuk slanker." Vorig jaar viel Ed 27 kilo af. Het is duidelijk te zien. ,,Ik ben bij de Weight Watchers geweest. Schaam ik me niet voor hoor. Het was nodig. Ik viel een kilo per week af en ik ben nu al een jaar stabiel in gewicht. Ik let nu beter op wat ik eet en natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar ik voel me hier veel beter bij."

Dan wil ik nog even weten hoe dat nu met die weeralarmen zit. Het lijkt wel of we steeds vaker te maken krijgen met code geel en oranje. Is dat niet een beetje overdreven? ,,Daar ben ik het mee eens. Vroeger bestonden al die codes ook niet. Het is betuttelend. We geven code geel al af als er enkel een mistbank is. Maar de media klopt dit soort berichten vaak op. Code oranje komt ook voor. Dan is het natuurlijk wel oppassen, maar alleen code Rood is het echte weeralarm." Ook over de strenge winters van vroeger wil Ed nog wel wat kwijt.
,,Nederland is een land waar in principe de winters zacht zijn. Een witte kerst is bijvoorbeeld iets wat wij Nederlanders van plaatjes uit boeken kennen, maar in principe zijn wij hier van de groene kerst. Natuurlijk is er een klimaatverandering en dat heeft ook invloed op het weer. Maar het is niet zo dat het vroeger altijd kouder was. Dat waren slechts enkele winters."

Na de rondleiding door het hele gebouw waarbij we ook een kijkje op de redactie mogen nemen en hij nog even bij Marcia Tap aanschuift om live het weerbericht op de radio te vertellen, nemen we weer afscheid van Ed. Terwijl wij in de auto stappen, springt hij op de fiets. Naar huis, naar zijn weerkamer, om duizend-en-een dingen te doen die hij na al die jaren nog steeds ontzettend leuk vindt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant