Afbeelding

Gaby Kronemeijer (47)

Algemeen

Waar kennen we jou van?

In de eerste plaats van Kronemeijer Optiek aan het Vlietplein. Ik ben samen met mijn man eigenaar. Daarnaast werk ik als invalkracht bij Flair in de Ridderhof. Dit doe ik zodat ik ook iets voor mijzelf heb. En mijn man Arthur heeft mij niet iedere dag nodig in de zaak. Ik ben ook voorzitter van winkeliersverenging Vlietplein. Ik geef gastlessen over 'plasticsoep' op basisscholen in Barendrecht en Ridderkerk en ik figureer soms in series en films.

In welke series hebben we jou kunnen zien?

Onder andere Overspel van VARA, Flikken Rotterdam en Dokter Tinus. Maar ik ben altijd maar heel even in beeld. Het is een hobby. Superleuk en gezellig om te doen.

Hoeveel brillen heb je zelf?

Ik draag er vier. Maar ik denk dat ik er rond de 25 boven heb liggen.

Hoe zit dat precies met die plasticsoep?

Toen we als winkeliers vergoedingen moesten gaan vragen voor plastic tasjes, ben ik er eens ingedoken, om tot de conclusie te komen dat het echt heel ernstig gesteld is met het wegwerpplastic. We hebben met de winkeliers van Het Vlietplein verschillende acties gehouden en door de gemeente werd ik gevraagd voor de lessen voor de basisscholen. Als we zo door gaan ligt er in het jaar 2050 meer plastic dan dat er vissen zwemmen in de oceaan.

Kom je vaak mensen tegen die jou 'ergens' van kennen?

Ja. Ik zaai natuurlijk ook verwarring. Dan help ik mensen aan een nieuwe bril in de optiek en vervolgens verkoop ik ze kleding bij Flair.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik ben getrouwd met Arthur. We hebben drie kinderen. Een dochter van 22 en twee zonen van 18 en 16 jaar. Ze wonen alle drie thuis. Hond Storm is elf jaar.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

De bezoekjes aan de opa's en oma's. Het ene stel woonde in Scheveningen waardoor we vaak het strand en de boulevard bezochten en het andere stel had een boot in de Kralingse Plas.

Waar heb je voor het laatst heel hard om gelachen?

Ik lig in een deuk om de 'spreuken' van RUMAG. Ik app ze direct door naar mijn zus.

Waar word je gelukkig van?

Geluk is natuurlijk betrekkelijk. Ik doe vooral dingen die ik leuk vind en heb geleerd 'nee' te zeggen.
Waar ben je verdrietig om geweest?

Mijn jongste zoon kreeg op zijn negende te horen dat hij aan een zeldzame nierziekte lijdt. We hebben veel tijd in het ziekenhuis doorgebracht. Op dit moment is hij al een jaar stabiel. Maar dat is ook betrekkelijk. Het kan zo weer omslaan.

Wie is je grote voorbeeld?

Lance Armstrong. In de periode dat we net wisten dat mijn zoon ziek was, haalde ik veel inspiratie uit zijn boeken. Of dat nu ook nog zou zijn, weet ik niet. Maar toen heb ik er kracht uitgehaald.

Waar word je verlegen van?

Persoonlijke complimenten. Ik vind het lastig om er mee om te gaan.

Welk talent zou je willen hebben?

Ik zou wel willen dat ik gitaar kon spelen. Misschien begin ik er nog eens aan.

Wie zou je voor een dag willen zijn?

Dan zou ik wel willen ruilen met een heel goede gitarist. Het lijkt me heerlijk als je goed muziek kan maken.

Hoe sta je 's morgens op?

In de kreukels. De tijd dat ik opsta hangt van mijn agenda en die van de kinderen af. Ik heb geen ochtendhumeur, maar ik wil wel op kunnen schieten.

Wat zijn je hobby's?

Op dit moment vind ik mozaïek heel erg leuk. Ik heb net de barbecue onder handen genomen. Ik kan helemaal opgaan in een hobby, maar over een half jaar kan dit zo weer wat anders zijn. (Lachend) Ik sla nogal door in het kopen van materialen. Je wil niet weten wat hier boven allemaal staat.

Wat zijn je angsten?

Ik ben doodsbang voor spinnen. Mijn gegil toen ik een spin in de gang ontdekte, nam mijn zoon op als ringtone.

Wat vind je stom?

Dat we met z'n allen de wereld aan het vernietigen zijn. En dat mensen zich druk kunnen maken over dat ze niet voor de deur kunnen parkeren.

Wat is je favoriete quote?

Love is love. Laat iedereen in zijn waarde.

Advertenties uit de krant