Afbeelding

KrantDessert 26 april 2017: 44 jaar Oranje boven

Algemeen

Geen oranje petje, sjaal of toeter. Ook geen ellebogenwerk om het beste uitzicht op het koninklijk paar te krijgen. Nee, hij geniet op afstand en ingetogen van de pracht en praal die aan hem voorbij trekt als hij op Prinsjesdag achter de dranghekken in Den Haag staat.

,,Elf uur is vroeg genoeg om er te gaan staan", zegt Arie Klootwijk (72) hierover. ,,Ze komen toch niet eerder dan een uur of twee voorbij, dus waarom moet ik er 's morgens voor dag en dauw gaan staan?"

Door Ronald Hooijmeijer

Het is een typerende houding voor Arie, verzamelaar en volger van ons vorstenhuis. Nuchter, realistisch en vooral met beide benen op de grond.

Hij is 44 jaar getrouwd met zijn eerste liefde Toos. Heeft maar liefst 49 jaar voor dezelfde werkgever gewerkt en is koninklijk onderscheiden voor zijn jarenlange vrijwilligerswerk bij wandelvereniging Marijke. Ooit besloot hij, op legerkistjes, aan de 4-daagse mee te doen. Nu loopt hij maar liefst 5000 kilometer per jaar. Hij doet voor de 42e keer Nijmegen aan, maar voor dit jaar staat er ook nog een wandeltocht in Japan op de kalender.

Indrukwekkend
,,Toos en ik zijn op 27 april, de geboortedag van koning Willem Alexander, getrouwd," antwoord Arie, op de vraag waar zijn passie voor het koningshuis vandaan komt. ,,Van mijn ouders kregen we toen een abonnement op het blad 'Vorsten Vandaag' cadeau. Daarmee is de verzameling begonnen. Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds een abonnement. Er liggen dus 44 jaargangen 'Vorsten' in huis."

,,Ik ben meer een verzamelaar dan volger van de royalty's. 'Blauw Bloed' is mijn favoriete televisieprogramma en ik geniet van alle pracht en praal die bij de royalty's hoort, maar verzamelen is mijn echte passie."

Het magazine 'Vorsten' is dan ook slechts het topje van de ijsberg van de bonte verzameling die Arie heeft. Als je de kamer rondkijkt zie je overal wandborden, glazen, beeldjes, lepeltjes en boeken over het koningshuis. Indrukwekkend is de vitrinekast met honderden vingerhoedjes van porselein met afbeeldingen van leden van het Koninklijk Huis. Alles heeft een apart verhaal, zo lijkt het. Is het niet over de reden van uitgave, dan wel het verhaal hoe de oranjeverzamelaar het in zijn bezit heeft gekregen. Arie vertelt het met plezier en gaat enthousiast van object naar object.

,,Vroeger werden er veel herinneringsborden, kopjes of mokken uitgegeven. Voor iedere gelegenheid kwam er wel iets op de markt. Tegenwoordig komt er nog nauwelijks iets nieuws. Door het relatief gering aantal verzamelaars dat er nog is, is het voor de handelaren blijkbaar niet meer interessant om nieuwe producten te maken."

,,Mijn laatste aanwinst is de herinneringsmunt van vijftig eurocent die uitgegeven is ter ere van de vijftigste verjaardag van de vorst."

Staphorst
,,Veel van mijn verzameling heb ik op rommelmarkten gevonden. Maar ik schroomde ook niet om naar Staphorst te reizen. Daar zat een bakker die spullen in omloop bracht bij een speciale gelegenheid. Die wilde ik dan wel graag aan mijn verzameling toevoegen en stapte daarvoor rustig op de trein."

,,Ik ben nu minder fanatiek dan vroeger, maar op rommelmarkten speur ik altijd nog naar iets dat ik aan mijn verzameling toe kan voegen. Nee, klaar is het nooit. Er blijven altijd dingen die ik nog niet heb."

Oranjenacht
Staan veel Nederlanders in de oranjenacht al vroeg op de vrijmarkt of zingen ze luidkeels Koningsdag in, voor Arie ziet de oranjenacht er heel anders uit.

Op de avond voor Koningsdag staat hij in Emmeloord aan de start van een wandeltocht van tachtig kilometer. Naar verwachting zal hij 's morgens om 10.00 uur de finish bereiken. Na wat sightseeing door Emmeloord gaat de reis naar Barendrecht terug, om nog een rondje over de vrijmarkt te maken. Natuurlijk op zoek naar aanvulling op zijn toch al indrukwekkende verzameling.

Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant