Afbeelding

Dromen van zondag

Algemeen

Youri Haasdijk is 19 jaar, studeert media en entertainment management en woont in Ridderkerk.

Nog een paar dagen en dan zal ik er zitten. Ik zal erbij zijn, als een van de weinigen. Weken ben ik er al mee bezig. Misschien wel het meest bijzondere wat ik tot nu toe heb meegemaakt op dat gebied.

Laat ik beginnen bij de ochtend. Die zal in principe hetzelfde zijn als andere ochtenden. Alleen word ik misschien moe wakker, omdat ik vrij weinig heb geslapen. En wellicht dat mijn ontbijtje er ook niet zo makkelijk ingaat. De zenuwen zullen immers overheersen.

Op een gegeven moment zal ik toch echt het huis uitmoeten. En vroeg ook, want we willen de drukte voor zijn. Met de fiets gaan lijkt me het meest geschikt, aangezien er hoogstwaarschijnlijk geen parkeerplek te vinden zal zijn. Met het openbaar vervoer zou op zich kunnen, maar dat zal op de terugweg ook uitpuilen. Fiets dus.

Hoe dichter bij onze bestemming zullen we mensen tegenkomen met ongeveer dezelfde kleding aan en met allemaal hetzelfde aan hun hoofd die dag. Er is bovendien maar één ding dat telt die dag.

Bij onze bestemming aangekomen, zetten we onze fietsen neer en lopen we naar de ingang. De spanning zal nu ongeveer op zijn hoogtepunt zitten. Eenmaal binnen zal de koorts nog meer toenemen. Het is nu wachten op het signaal van de man in het zwart.

Met 4.500 mensen zullen we Feyenoord met eigen ogen kampioen zien worden op Woudestein. In vergelijking met het aantal mensen dat via schermen de wedstrijd zal volgen is dat niets. Dat zullen er honderdduizenden tot miljoenen zijn. Ik zit die dag naast, en wie weet na de wedstrijd op het veld. Ik mag het allemaal meemaken van dichtbij.

Dat had nog even anders kunnen zijn toen ik hoorde dat er kaartjes werden doorverkocht voor duizenden euro's. Mijn kaartje zou ongeveer anderhalf duizend euro waard zijn. Een bedrag waar ik normaal gesproken niet over hoef na te denken, maar nu werd ik voor een dilemma gezet. Ga ik die wedstrijd live kijken of verkoop ik mijn kaartje?

Niet veel later stond mijn kaartje al op marktplaats. Kijken wat mensen zouden bieden. Hoger dan 250 euro kwam het niet. Op Viagogo werden de kaartjes voor wat meer geld aangeboden. Dat verschilde van 1500 tot 8000. Maar door het beleid van Viagogo wilde ik het niet riskeren om mijn kaartje te verkopen en vervolgens geen geld te krijgen.

Bovendien bedacht ik me dat die wedstrijd zondag onbetaalbaar is. Een moment waar over tientallen jaren nog over wordt gesproken en te zien is in documentaires. Een kampioenschap voor Feyenoord, ik heb het al een keer eerder meegemaakt. Ik was toen 1 jaar en 5 maanden. Aanstaande zondag, 18 jaar later, zal ik er iets meer van meemaken.

Maar Feyenoord heeft nog niet gewonnen, laat dat duidelijk zijn. Excelsior kennende zal die wedstrijd gewoon gas geven en er alles aan doen om er minimaal een punt uit te halen. Al vraag ik me af of je je als Excelsiorspeler of supporter nog wel veilig moet voelen als dat zou gebeuren.

Mocht Feyenoord winnen, worden de spelers met een helikopter naar de Kuip gebracht om daar de schaal overhandigd te krijgen.
Dat mis ik dan helaas wel weer.
Maar wat maakt het allemaal ook uit. Feyenoord wordt kampioen en ik ben erbij.
Zondagavond lig ik languit in de fontein.

Youri mailen kan via redactiecombinatie@baruitgeverij.nl.

Advertenties uit de krant