Logo decombinatieridderkerk.nl
KrantDessert

KrantDessert juni 2017: De schoenmaker is een deejay

  •   36 keer gelezen

De één heeft een moestuin, de ander sleutelt graag aan een oldtimer en weer een ander zit uren aan de waterkant te vissen. Toon Goossens niet. Toon is in zijn vrijetijd deejay en producent van dancemuziek.

Door: Ronald Hooijmeijer

Als 's avonds de rolluiken voor zijn schoenmakerij dicht gaan en de kas is opgemaakt, dan stapt Toon z'n geluidsstudio in. De 63-jarige schoenmaker transformeert dan in DJ Tvengossie. Achter de professionele draaitafel mixt hij trance, house en hiphop muziek. Muziek voor jongeren die de leeftijd van Toon zijn kinderen en kleinkinderen hebben, maar Toon swingt er heerlijk op mee.

Toon: ,,Ik heb altijd veel interesse in muziek gehad. Zo'n veertig jaar geleden mixte ik al muziek aan elkaar. Dat ging toen nog met cassettebandjes. Ferry Maat en Ben Librand waren mijn helden. Toch heb ik nooit de ambitie gehad om in een discotheek te gaan draaien. Het was gewoon een hobby. Schoenmaker, dat was en is nog steeds mijn vak."

Tijdens het gesprek gaan Toon zijn ogen met regelmaat over de computerschermen die er staan. ,,Kijk, deze track komt nu net weer binnen. Even luisteren. Ach, die heb ik al. Jammer.

En zo gaat het heel de dag door. Veel uit Amerika." Om na de interventie weer verder te gaan met zijn verhaal.

,,Pas vier jaar geleden ben ik me verder gaan ontwikkelen als deejay. Een kameraad heeft een deejayschool in Rotterdam en opperde het idee om meer te gaan doen met mijn talenten. Praktisch gezien heb je met een uurtje of dertig begeleiding de techniek wel onder de knie. Maar dan ben je nog geen deejay. Vergelijk het met fotograferen. Alleen de camera leren bedienen maakt je nog geen fotograaf. Alles heeft te maken met creativiteit en gevoel. Gevoel voor ritme, maar ook voor sfeer."

,,Ik ben begonnen met draaien op The Flying Dutch in 2015. ING is partner van dit festival en geeft daar onder de noemer 'Nieuwe Helden', nieuw talent een kans. Stond ik daar voor 20.000 mensen te draaien. Jongeren die nog niet geboren waren toen ik met mijn cassettebandjes in de weer was. Geweldig. En ik blijf er jong bij."

,,Na Nieuwe Helden zijn er tal van optredens geweest. In het hele land, maar ook op Ibiza. Echt zo mooi om te doen. Nu produceer ik ook mijn eigen muziek met The Sound Of Remixes. Eigenlijk is dat het meeste wat ik nu doe. Optreden is iets meer op het tweede plan gekomen."

,,Mijn grote wens is om mensen met een beperking op te leiden tot deejay en natuurlijk te begeleiden naar een optreden. Ik ben daarvoor in gesprek met de gemeente. Het ziet er naar uit dat het gaat lukken, maar niets is nog definitief."

Tijd voor een demonstatie. Als liefhebber van trancemuziek, had ik me al zo lang op dit moment verheugd en kan dan ook niet wachten tot de volumeknop eindelijk open gaat. Zorgvuldig sluit Toon de deuren en schuift er geluidwerende panelen voor. Dit belooft wat. Het licht van de tl-lampen maakt plaats voor gekleurde spots als Toon achter het imposante mengpaneel gaat staan. Voorzichtig schuift Toon de eerste schuif naar boven en komen de eerste bassen uit de boxen die in alle hoeken van de studio staan opgesteld. Direct pakt Toon het ritme van de muziek op en swingt hij op de beat mee.

Weg is Toon. Daar staat DJ Tvengossie. Met veel gevoel voor show draait hij aan de knoppen. De trance knalt de boxen uit. Tikje bass erbij, tikje bass eruit. Ik hoor geen verschil, maar dat kan me niet schelen. Spots draaien rond en kleuren veranderen op de maat van de muziek. Het is een genot om naar DJ T te kijken en van de muziek die hij draait word ik helemaal blij. Heb je Emma Hewitt ook, Toon? Eh sorry, DJ T.

Dat het niet allemaal show is ondervind ik als ik achter de tafel plaats mag nemen om twee tracks in elkaar te mengen. Dat valt nog niet mee. De Arena zal voor mij niet zo snel uitverkocht raken.

Ruim een uur later dan gepland stap ik de studio uit. De spots zijn gedoofd en de tl-lampen branden weer. Mijn oren hebben eigenlijk wel genoeg geluid gehad. Met het vaste voornemen nu toch echt eens naar een dancefestival te gaan stap ik in mijn auto op weg naar de redactie, om dit artikel uit te werken.

De kop weet ik al:

De schoenmaker is een deejay

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221919&size=160x600&promo_sizes=120x600&promo_alignment=center&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221916&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537089&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>