Het Huys te Woude moet weer naar de oorspronkelijke staat
Het Huys te Woude moet weer naar de oorspronkelijke staat

Huys te Woude terug naar monumentale status

Algemeen

Het college van Ridderkerk wil met handhaving ongewenste veranderingen aan Het Huys te Woude terugdraaien. Vastgesteld is dat er de afgelopen jaren tegen de regels is verbouwd aan zowel de binnen als buitenkant van dit rijksmonument in Slikkerveer. Wanneer dit niet wordt hersteld, wil de gemeente dit afdwingen met het opleggen van dwangsommen.

De handhaving richt zich onder meer op het terugbrengen van de binnenwanden en de bedstee naar de 'oude' staat, zoals in de 2001 verleende vergunning staat omschreven. Ook moet het nieuwe stucplafond op de begane grond worden verwijderd. Aan de achtergevel zijn eveneens veranderingen aangebracht die niet stroken met de zestien jaar geleden verleende vergunning. Evenzo zijn de kozijnen van het voorhuis niet volgens de regels vervangen. Rondom het hele pand moet ook een natuurstenen plint worden verwijderd.
Stabiliteit
Tevens wil het gemeentebestuur zich met het handhavingstraject inzetten op het voorkomen van verdere schade aan de monumentale boerderij. Er moeten maatregelen genomen worden om de stabiliteit van het monument te garanderen en scheurvorming of erger te voorkomen. Daarbij moet ook het rieten dak worden hersteld. Of de kelder onder de opkamer nog te redden is, is nog de vraag, maar ook hierop wordt met de handhaving op ingezet.

Verwaarlozing
Geconstateerd is dat ook het huisje op het naastgelegen perceel verwaarloosd is. Er is onderzoek ingesteld om de eisen voor handhaving voor dit pand nauwer te kunnen formuleren. Het college wil voor dit deel een aparte handhavingsprocedure starten.
De bank en verkopend makelaar zijn op de hoogte gebracht van het eisenpakket van het gemeentebestuur. De boerenwoning uit 1610 staat al geruime tijd in de verkoop. De vraagprijs is bijna twaalf miljoen euro.
Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft dit boerderijcomplex bijzondere monumentale waarden. De boederij werd, na in 1947 te zijn afgebrand, weer in oorspronkelijke staat hersteld. Diverse eigenaren kwamen vanaf midden jaren negentig herhaaldelijk in botsing met het college en de gemeentelijke monumentencommissie. Een deel van de raampartijen, die in 1998 zonder toestemming werd aangebracht in het rieten dak, moest weer worden verwijderd. Ook de Rijksdienst voor Monumentenzorg greep toen in.

Advertenties uit de krant