Een groot spandoek verraste Peet en Janny van Dam bij thuiskomst
Een groot spandoek verraste Peet en Janny van Dam bij thuiskomst

200% genoten van motorreis

Algemeen

Afgelopen zaterdag was er een ´welkom thuis´ feestje voor Peet en Janny van Dam. Met familie en vrienden werd bijgepraat na hun reis van drie maanden op hun motoren naar Japan. Met een vlotte montage van Actioncam filmbeelden en foto´s werd een beeld gegeven van hun ervaringen tijdens een trip van Ridderkerk naar Iwata, waar het echtpaar ontvangen werd in de Yahama-fabriek.

Het was een droomreis die volgens de 'Yamaniacs' alle verwachtingen heeft overtroffen. "We hadden dit jarenlang voorbereid. Op basis daarvan hadden we een beeld hoe het zou zijn. Het bleek in bijna alle opzichten veel mooier. We hebben hier voor 200 procent van genoten" blikt Peet van Dam terug op de reis van ruim 22.500 kilometer. Het bracht het paar door achttien verschillende landen met onvergetelijke ontmoetingen met de lokale bevolking: "Heel wonderlijk om te ervaren hoe verschillend de mensen en gebruiken zijn als je weer een grens hebt gepasseerd. Wat overeenkomt is dat je overal vooral vriendelijke mensen hebt."
Twee keer hadden ze de hulp van de lokale bevolking hard nodig toen ze kampten met pech. Gelukkig zonder valpartij had Peet een klapband. "We zijn geen hardrijders, maar achteraf gezien in dit geval toch iets te hard gereden op een hele slechte weg." Een Zwitsers reizend stel bracht na twee uur stilstaan uitkomst. Janny kampte in Rusland met een elektronisch probleem, waarvan de oorzaak door twee jongeren werd opgespoord. Een vervangend onderdeel had het motorpaar zelf in hun reistassen. "Slecht twee keer pech bij zo'n lange reis. Dat komt ook omdat we niet volgas hebben gereden. Op goed asfalt nog geen 100 en anders 50 tot 60 kilometer per uur. Ons schema was ook zodanig dat we geen superlange dagen hoefden te maken. We konden er echt van genieten. We hadden muziek bij ons tegen de verveling, maar dat hebben we geen dag hoeven te draaien."

Advertenties uit de krant