Afbeelding

Column Youri: Weg met de scheidsrechter

Algemeen

Sinds een paar weken ben ik trainer van de F1 van Rijsoord. JO9-1 moet ik zeggen trouwens. Jongens onder 9. Mooi om te zien dat er nog 'puur voetbal' bestaat.
Het ouderwetse pingelen zit er nog lekker in, er is weinig of geen gezeur van spelers en trainers en er wordt heel veel aangevallen en gescoord. Leuker kan je zaterdag niet beginnen, al is het wel wat vroeg.

Dit seizoen heeft de KNVB de regels wat aangepast voor het pupillenvoetbal. Zo wordt de bal ingedribbeld bij een uitbal, en wordt er dus niet meer uit de handen gegooid. Dit geeft de snelheid van het spel een lekkere boost en bovendien is het veel beter voor die ventjes. Dit geldt trouwens niet alleen voor uitballen, maar ook voor vrije trappen en cornerballen. Zo blijft het spel lekker aan de gang en valt de wedstrijd niet telkens stil. Ook mag de keeper de bal bijvoorbeeld niet meer in zijn handen pakken na een terugspeelbal. Zo leert hij al hoe het over een aantal jaar moet, en leert hij ook meteen om mee te voetballen.

Verder wordt er nog een korte time-out om de tien minuten ingelast en, het meest opvallende, er is geen scheidsrechter meer. Nee, geen scheidsrechter maar een spelbegeleider. Deze loopt niet in het veld, maar ernaast. Gewoon om te kijken of alles goed verloopt. Want die kinderen kunnen in het veld makkelijk dingen zelf oplossen. Daar kunnen senioren nog wat van leren trouwens.

En dat is één van de mooie dingen van pupillenvoetbal: er wordt niet gezeurd. Niet gezeurd op een scheidsrechter, op een trainer van de tegenpartij of om een niet gegeven inworp. Het gaat hier gewoon nog om het voetbal. Jongetjes geven de bal aan de tegenstander als ze voelen dat de bal via hun voet over de zijlijn is geweest. Gaan er ook niet verder op in. Eerlijk is eerlijk. En zo hoort het. Het pleintjesvoetbal wordt hier weer een beetje nagebootst. Daar was ook niet per se een scheidsrechter nodig. Daar bepaalde je zelf wel of het een uitbal was of niet. Ook bij de pupillen is de bal soms wel een meter uit. Maar wat maakt het allemaal uit, waarom zou je niet gewoon doorgaan?

Een scheidsrechter blijkt gewoon niet nodig te zijn in het voetbal. En dat is een zeer goede stap geweest van de KNVB. Want als kinderen met een scheidsrechter opgroeien, leren ze ook zeuren. Gewoon zeuren, omdat het lekker is en omdat de trainer het ook doet. Bij voetbal zonder scheidsrechter valt er al een heel gedeelte weg. Zeuren is geen onderdeel van het spel meer.

Het pure voetbal komt daarmee steeds meer centraal te staan.
En wat mij betreft kan de KNVB dat volgend seizoen ook proberen door te voeren bij de wat oudere elftallen. Het indribbelen trouwens ook. Want wie heeft die rare ingooi eigenlijk verzonnen? En natuurlijk is zoiets (nog) ondenkbaar bij het seniorenvoetbal. Maar laten we eens vaker bij de F'ies kijken, daar waar het voetbal nog puur is en waar de wedstrijden nog eerlijk gespeeld worden zonder scheidsrechter.


Youri mailen kan via redactiecombinatie@baruitgeverij.nl.

Advertenties uit de krant