Een schetstekening van het 'in groen verdwijnend' bezoekerscentrum
Een schetstekening van het 'in groen verdwijnend' bezoekerscentrum

Bezwaren tegen bezoekerscentrum

Algemeen

RIDDERKERK - De bouw van een bezoekerscentrum in het Waalbos stuit op verzet van omwonenden en ondernemers. Voor de directe buren speelt het verlies van uitzicht. De verdere bezwaarmakers vrezen voor overlast en (oneerlijke) concurrentie. "Er worden geen goede argumenten aangevoerd waarom dit er ineens moet komen."
Een bezoekerscentrum nabij de nieuwe land-ijsbaan in het Waalbos is een gezamenlijke wens van Stichting Natuurbeheer Waalbos, Stichting Rijsoordse Molen en de IJsclub Rijsoord en omstreken. Zij willen een plek om koffie te kunnen schenken aan vrijwilligers en deelnemers van excursies. Daarnaast zou een gebouwtje kunnen voorzien in de opslag van materialen en toiletruimte, waarover de nabijgelegen molen nu niet beschikt. De initiatiefnemers willen dit gebouwtje zoveel mogelijk opgenomen in het groen realiseren.
Het gemeentebestuur is bereid om medewerking te verlenen met een wijziging van het bestemmingsplan. Die welwillendheid stuit de omwonenden tegen de borst, ook omdat de financiering van het plan nog lang niet rond is. Volgens de bezwaarmakers wordt met de bouw van het bezoekerscentrum en daarbij gedachte zonnepanelen en fietsenstalling afbreuk gedaan aan het open en landelijke karakter van het gebied. Daarbij vinden ze de gekozen locatie "totaal ongeschikt". Het zal volgens de bewoners meer draaiend verkeer op de Waalweg met zich meebrengen en leiden tot parkeeroverlast. De eigenaren van restaurant Ross Lovell stellen dat ze nu al veel hinder ondervinden op hun parkeerterrein. Zij willen de betrokken besturen graag vergaderruimte in hun accommodatie aanbieden: "Een paviljoen met beperkte horeca kan uitgroeien tot een heuse horecagelegenheid. De sportkantines zijn een voorbeeld hoe dat een eigen leven kan gaan leiden." De ijsclub mag de materialen opslaag in de schuur van een van de bezwaarmakers. "Sanitaire voorzieningen zijn ook in de kelder van de molen mogelijk" stelt advocaat M. van Gastel.

Advertenties uit de krant