<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221918&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo decombinatieridderkerk.nl
Youri

Column Youri: Darteritus

  •   98 keer gelezen

Afgelopen weekend was het voor mij weer tijd om een column te schrijven. Aangezien ik het niet over Zwarte Piet wilde hebben, kwam ik maar niet tot een goed onderwerp. Terwijl de deadline dichterbij kwam wist ik het gewoon niet meer. Ik zat achter mijn laptop, maar klapte volledig dicht.
Ik vreesde er al een tijdje voor, maar heb het nu toch echt te pakken: darteritus.

Darteritus, nooit gedacht dat ik er ook last van zou krijgen.
Twee weken geleden keek ik op RTL7 naar de Grand Slam of Darts. Op TV zag ik hoe darter Berry van Peer moeite had met het loslaten van zijn pijlen. Het lukte hem gewoon niet. De dartpijl weigerde zijn hand los te laten.
Het was verschrikkelijk om te zien. Die arme man voor dat bord. Het enige wat hij moest doen was die pijl in dat bord flikkeren. Maar op de een of andere manier kon hij het gewoon niet meer. Een typisch gevalletje darteritus.

Berry van Peer was trouwens niet de eerste darter met darteritus. Het komt wel vaker voor en is voor elke darter de grootste angst. Ik speurde het internet eens af om wat ervaringen te lezen van mensen die te kampen hebben gehad met darteritus.
Ene Bert maakte ooit mee dat iemand tijdens de wedstrijd darteritus kreeg. 'Die man probeerde de pijl te gooien, maar het lukte hem niet om hem los te laten. Ik heb hem keihard staan uitlachen.', vertelt hij. Enkele jaren later kreeg Bert zelf darteritus.

Als u denkt dat ik dit allemaal verzin: het is echt een bestaande ziekte. Google het maar. Darteritus is een mentaal probleem dat meestal ontstaat zonder duidelijke redenen. Darteritus is een soort faalangst, van motorische aard, waarbij een blokkade ontstaat op het moment dat de beweging gedaan moet worden.
Dit hoeft niet per se met darten te maken hebben. Het kan ook bijvoorbeeld een dagelijkse situatie zijn, zoals tandenpoetsen. In mijn geval dus het schrijven van een column. Het bewegen met mijn vingers over het toetsenbord, het lukte gewoon niet.

Hoe ik deze column dan heb geschreven? Darteritus heb je niet erg lang. Na een nacht geprobeerd te hebben om te gaan slapen, is het mij gelukt om van de ziekte af te komen. Ik ben blij dat ik het u heb mogen navertellen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221918&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221916&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537089&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=decombinatieridderkerk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=298" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>