Afbeelding

Column Youri: Code oranje

Algemeen

Afgelopen zondag en maandag barstte het los buiten. 24 uur van tevoren werd dus code oranje afgegeven. Code oranje. Net geen code rood. Toch apart dat we dit in codetaal krijgen te horen. Je moet dus wel weten wat het betekent. Op school heb ik het nooit geleerd dus zocht ik het even op.
Code oranje: 'Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer zestig procent of meer is.'

Extreem weer dus. In Nederland staat dan het hele land op zijn kop. De hele dag draait het dan om het weer en enkel ander nieuws of bericht is dan allang niet interessant meer.
Zondag en maandag ging het nergens anders over. ,,Of de oorlog in Korea al is uitgebroken? Ik heb geen idee, want hier sneeuwt het.'' Zo ging het er gewoon aan toe.

Maandag zou het hier om twaalf uur uitbarsten. In de loop van de dag voelde je de spanning toenemen in de buurt. Mensen werden haastig en zenuwachtig. Het was wachten tot twaalf uur. Tot die tijd ging elk gesprek alleen nog maar over sneeuw. Om half twaalf begon het, eerder dan verwacht. Met dat half uurtje eerder had niemand rekening gehouden. Op school ging iedereen naar huis en de dienstregelingsapp 9292 was binnen een paar minuten overbelast.

Sneeuwschuivers begonnen te schuiven en er werd meer gestrooid dan bij de aankomst van Sinterklaas. Als ik later van school was weggegaan, had ik de Brienenoordbrug niet over gekomen. Het hele land stond gewoon even stil. Complete paniek.

Ik vind het altijd leuk om dit te vergelijken met landen waar de hele winter een pak sneeuw van een halve meter ligt. Russen zouden zich suf lachen als ze die Nederlanders bij de eerste de beste sneeuwbui met bulldozers over de weg zien schuiven en dat de sneeuw het grootste nieuwsonderwerp van de dag is. Maar goed, we zijn hier niets gewend en we houden ook wel van een beetje sensatie. Het gaat hier vaak over het weer. Nu dus weer, maar ik zal vanaf nu niet weer over het weer schrijven. Tenzij het weer omslaat.

Advertenties uit de krant