Burgemeester Attema bij haar nieuwjaarsrede
Burgemeester Attema bij haar nieuwjaarsrede Foto: Johan Kruithof

"Stoppen met knalvuurwerk"

Algemeen

RIDDERKERK - Burgemeester Anny Attema heeft in haar nieuwjaarstoespraak gepleit voor een verbod op knalvuurwerk. Zij pleit in navolging van veel van haar collega''s voor een landelijk verbod: "Anders is het niet te handhaven."
Attema haalde dinsdagavond de fysieke schade aan die elk jaar door vuurwerk wordt veroorzaakt. "Tijdens de jaarwisseling eindigen jaarlijks bijna 500 mensen op de spoedeisende hulp, raken 200 ogen beschadigd, valt gemiddeld één dode per jaar en worden zo'n 11.000 incidenten geregistreerd. Daarmee is het op veel plaatsen in Nederland het onveiligste feest van het jaar. Ook dit jaar moesten acht mensen worden behandeld in het oogziekenhuis, waarvan zes met blijvend letsel. Dat is een voorlopige stand in onze regio."
Veel oogartsen, de Nationale Politie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid willen om die reden dat het zware knalvuurwerk wordt verboden. Volgens Erik Akerboom, de baas van de Nationale Politie, is de jaarwisseling één grote nationale risicowedstrijd. 'Het illegale vuurwerk heeft zoveel kracht dat het soms zelfs een handgranaat overtreft. Je ziet dat er bijna aanslagen mee worden gepleegd.' Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters pleit nu ook voor een verbod. "Knalvuurwerk is niet meer leuk. De cijfers laten het zien. Het risico op blijvend letsel aan vaak jonge mensen is veel te groot. Ik hoop van harte dat we het hierover in ons land snel eens worden" aldus Attema
De volledige tekst van de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester in deze krant te vinden op de pagina's van De Blauwkai.

Advertenties uit de krant