Afbeelding

Column Youri: Is social media goed of slecht?

Algemeen

Afgelopen zondag werd ik rond elf uur wakker. Ik was die nacht uitgegaan in Rotterdam en sliep pas om een uur of zes. Geen lang nachtje dus. Op mijn telefoon stond een bericht.

,,Hallo, Youri. Ik heb je OV-kaart gevonden op de Hugo de Grootlaan. Stuur even een bericht als je hem wilt komen halen, dan krijg je mijn adres. Groeten.''

Ik kende de man niet en hij had blijkbaar mijn naam, die op mijn OV-kaart staat vermeld, opgezocht op Facebook. En via Facebook stuurde hij dus dit bericht. Tot dit bericht wist ik niet eens dat ik hem kwijt was. Ik moet hem zijn verloren toen ik vanaf de Bobbus naar huis liep.

Ik vond het bericht bijzonder. Ookal is het misschien voor veel mensen gebruikelijk of vanzelfsprekend om dit te doen. Er is toch iemand die je OV-kaart van straat raapt, hem vervolgens mee naar huis neemt, je naam opzoekt op Facebook en uiteindelijk een bericht stuurt. Dat is mooi om te zien.

Als ik geen social media zou hebben ben ik benieuwd of ik mijn OV-kaart ook zo makkelijk had teruggekregen of überhaupt wel had teruggekregen. We leven in de toekomst. Bijna iedereen heeft tegenwoordig social media en is 24/7 bereikbaar. We zijn zelfs persoonlijk bereikbaar voor onbekenden. Het maakt de wereld steeds kleiner.
Het berichtje deed me denken aan de Netflixserie 'Black Mirror', waarin alle afleveringen zich afspelen in de toekomst. Het gaat over de snelle technologische ontwikkelingen in de 21e eeuw, mogelijke verdere ontwikkelingen en hoe deze de werkelijkheid beïnvloeden. Er zitten zowel voordelen als nadelen vast aan deze technologische ontwikkelingen. We krijgen bijvoorbeeld steeds minder privacy, worden lui en nonchalant, social media kost tijd, het is verslavend.
Een voordeel van social media heb ik dus zondag meegemaakt. Verder geeft social media ons kennis (al kun je vraagtekens zetten bij het nut van sommige informatie die je krijgt), het geeft ons digitale vaardigheden die erg belangrijk zullen zijn in de toekomst en we kunnen ons netwerk met connecties verbreden die later van pas kunnen komen bij een baan.
Maar of social media nou goed of slecht is? We weten het niet precies. We kunnen er in ieder geval amper bij stilstaan, want de technologie dendert als een trein door.

Advertenties uit de krant