Een gevallen eik miste de antieke tuinvazen maar net
Een gevallen eik miste de antieke tuinvazen maar net

Ernstige stormschade in het Donckse Bos

Algemeen

RIDDERKERK - Het vroege voorjaar kondigt zich aan. Het is vandaag 14 graden! De koolmezen laten hun voorjaarsliedje al horen. Hier en daar bungelen de Sneeuwklokjes en gele bloemhoofdjes van de Winterakonieten trachten al insecten te verleiden tot een bezoek. Hoog in de bomen staan blauwe reigers op hun nesten. Af en toe klinkt een rauwe kreet als een concurrent aan komt vliegen.
Toch is het geen feest om in het Donckse Bos rond te lopen. De zware storm op 19 januari heeft veel schade aangericht. Op verschillende plaatsen liggen omgevallen bomen. Nabij het huis is achter de tiendschuur een forse boom omgewaaid. Iets verderop heeft een flinke eik in zijn val net de antieke zonnewijzer en de meer dan driehonderd jaar oude tuinvazen gemist. Nog iets verder in de tuin heeft een oude beuk in zijn val de manshoge haag rond de Beeldentuin doorboord en een blokvormige taxus verpletterd. Vlak achter het huis is de ravage enorm.

Ongelukkig moment
Maar daarbij is het niet gebleven, op verschillende andere plaatsen zie ik omgevallen bomen. Omhoog kijkend zie ik takken en kruinen van bomen die afgeknapt zijn, hangend in andere bomen. Als ik richting de Blaakwetering wandel wordt mijn pad versperd door een omgevallen boom. Als ik omloop en de Blaakwetering via de andere zijde wil benaderen wordt het pad opnieuw geblokkeerd nu door een andere omgevallen boom. Een deel van het park is voor de wandelaar momenteel niet bereikbaar.
De storm is op een bijzonder ongelukkig moment gekomen. Wekenlang is de Boomrooierij Weijtmans uit Udenhout met groot materieel in het Donckse Bos aan het werk gewest. Groot onderhoud, daarbij is een belangrijk deel van het bos gedund. Vele tientallen bomen, soms meer dan honderd jaar oud, zijn gekapt en afgevoerd. Dode bomen, zieke bomen en minder vitale bomen. Bomen die ruimte moesten maken voor andere bomen. Het grote onderhoud heeft de nodige sporen nagelaten. Op sommige plaatsen is het bos transparant geworden en kijk je dwars door het bos heen…

Diep triest
Nauwelijks was de bomenrooier met al zijn materiaal vertrokken of de zware storm trok over het bos. Opnieuw liggen er overal zware bomen op de grond. Het is diep triest. 'Het Donckse Bos is het mooiste bos van Nederland' zei onlangs een wandelaar tegen mij. Maar nu even niet.
Mocht u er toch een kijkje willen nemen. Er is een wandelkaart nodig. Zie voor de verkrijgbaarheid de website van Het Huys ten Donck.

Aart van Dragt

Advertenties uit de krant