Afbeelding

Honderd huishoudens deden mee aan vogeltelling

Algemeen

RIDDERKERK - Afgelopen weekend was de vijftiende Nationale Tuinvogeltelling, waar in Ridderkerk bijna honderd huishoudens aan mee hebben gewerkt. De Natuurvereniging IJsselmonde heeft de gegevens hiervan geanalyseerd. De merel is de opvallende verliezer deze winter.

De afgelopen vier jaar bestond de top over Nederland drie uit huismus (1), koolmees (2) en merel (3), maar dat is dit jaar anders. Waar de huismussen en koolmezen nog steeds het algemeenst zijn in de Nederlandse tuinen, is de merel naar de vijfde plaats opgeschoven. Deze opvallende verschuiving heeft mogelijk te maken met een virus wat het afgelopen jaar de ronde heeft gedaan. Door een hoge sterfte onder de merels zien we nu veel minder van deze zwarte lijsters in de tuin. Zijn derde plaats is dit jaar ingenomen door de pimpelmees, het blauwe neefje van de koolmees. Mogelijk door voedselgebrek in Scandinavië zijn er meer deze kant opgetrokken, waardoor wel 20.000 exemplaren meer zijn geteld dan vorig jaar.

Nu is het natuurlijk de vraag of Ridderkerk de Nederlandse situatie goed weergeeft wat betreft het vogelleven in de tuinen. Bij het zien van de eerste plaats blijkt dat echter alweer niet op te gaan. Koolmezen werden het vaakst in Ridderkerk geteld, gevolgd door een opvallende nummer twee: de kauw. Deze kleine kraaiachtige, met zijn guitige kraaloogjes, staat landelijke op de vierde plaats maar is in onze plaats dus wat algemener. De derde Ridderkerkse plek is dan nog goed voor de huismus, nog net in de top drie. De pimpelmees, die landelijk op nummer drie staat, is in Ridderkerk pas te vinden op de negende plaats. Voornamelijk in het noorden en oosten van Nederland werden ze veel gezien, zoals dat ook met vinken geldt. Ook deze staat twee plekken lager dan landelijk, maar de vink is een typische soort van zandgronden. Zeker met dit zachte weer is het niet nodig om de bebouwing op te zoeken. Daarbuiten is genoeg te eten. Dat kan natuurlijk gewoon. Die beesten hebben vleugeltjes…

Advertenties uit de krant