Column Youri: Sleepwet voor het voetbal

Algemeen

Gisteren konden we, naast de gemeenteraadsverkiezingen, voor of tegen de 'sleepwet' stemmen. Of we met het referendum nou wel of geen invloed uitoefenen op de wet, het zet ons in ieder geval aan het denken. Het is immers belangrijk om hierover na te denken, omdat onze privacy centraal staat. Het invoeren van deze wet betekent dat er een zogenaamd "sleepnet" mag worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Zo mag een hele wijk afgeluisterd worden wanneer er een verdacht persoon in woont. Ook alle geautomatiseerde apparaten mogen gehackt worden. Denk bijvoorbeeld aan een telefoon, computer of tv. Dat is nogal wat, vind ik.

De wet deed me denken aan het invoeren van de videoscheidsrechter. Van de week is door de KNVB bepaald dat er vanaf het seizoen 2018/2019 bij elke Eredivisiewedstrijd een videoscheidsrechter ter beschikking wordt gesteld. Er kijkt dus de hele wedstrijd iemand mee op een schermpje wat er gebeurt. Laten we de wet eens in voetbaltermen gaan neerzetten: Er mag dus een zogenaamde 'videoscheidsrechter' worden ingezet om de wedstrijd te beoordelen via een scherm, ook van niet verdachte voetballers. Zo mag een heel voetbalelftal geanalyseerd worden wanneer er een verdachte voetballer in speelt. Mocht er ook een referendum komen waarbij we konden stemmen over deze sleepwet in het voetbal, zou ik, net als de gewone sleepwet, tegen stemmen.

Het mooie aan de videoscheidsrechter is dat doelpunten waarbij de bal net over de lijn is, worden goedgekeurd. In principe zou dat ook met doellijntechnologie kunnen worden opgelost, maar het kost nogal wat om dat bij iedere Eredivisiewedstrijd te financieren. Maar als je het anders bekijkt: wat is er nou mooier dan de discussie of de bal wel of niet over de lijn was? Het allergrootste nadeel aan de sleepwet in voetbal is dat de spelers geen privacy meer hebben. Waar spelers vroeger nog wel eens een elleboogje konden uitdelen of op iemands teen konden staan, lijkt dat met het invoeren van de 'videoref' nu onmogelijk geworden. Dat soort dingen horen bij het voetbal en dus wordt er weer een stukje van de sport weggenomen, net als bij het invoeren van kunstgras trouwens. We moeten zuinig zijn op onze privacy, zowel in het voetbal als in het echte leven.

Advertenties uit de krant